”Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem” – zice CNAS după 17 zile de blocaj total al cardurilor de sănătate

Nu dau doi bani pe sănătatea românilor cei de la Casa de Asigurări de Sănătate. Și recunosc asta cu cinism. Sistemul național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate din tot județul Satu Mare – ca în tot restul țării, dealtfel – a fost blocat pentru 17 zile la rând.  Azi dimineață a repornit parțial, deci nici acum nu funcționează la parametri normali. După cum spuneau mai mulți  medici de familie din județul Satu Mare, el a fost complet blocat de la 1 iulie, în timp ce CNAS susținea că ”sunt probleme” începând cu 5 iulie.

În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Primii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori obligați de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

CNAS: ”Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”

Într-o intervenție la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, spune că medicii pot înregistra în offline toate operațiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operațiuni să fie înregistrate oficial. Contactați de RFI, reprezentanții medicilor de familie declară însă că mulți medici se tem să procedeze astfel din cauza amenzilor mari care s-au dat în situații similare din trecut.

”Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a mai afirmat Daniel Osmanovici, care spune că s-au făcut în ultimele zile teste de repornire a sistemului.

Chestionat în legătură cu situația în care, în această perioadă lungă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS declară, scuzându-se dacă este cumva cinic, că ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

sursa: rfi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.