Elevilor din mediul rural li s-a anulat dreptul la subvenționarea transportului la școală

Elevii din județul Satu Mare care locuiesc în mediul rural și mergeau la școală în Satu Mare, Carei, Tășnad și Negrești Oaș folosind microbuzele firmelor de transport vor trebui să-și plătească integral biletele, fără ca acestea să mai fie decontate – nici parțial – de către unitățile școlare pe care le frecventează.

Abandonul școlar va crește, mai ales în rândul elevilor din mediul rural, după ce s-a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, atrag atenția Salvați Copiii și Federația Elevilor din România.

Sunt circa 100.000 de copii care fac naveta în fiecare an ca să meargă la școală, potrivit estimării Federației Elevilor, iar rata abandonului școlar din România este între cele mai mari din Uniunea Europeană.

Astfel, rata abandonului școlar în 2018 era de 16,4 la sută, al treilea cel mai mare procent din UE, după Spania și Malta, potrivit datelor Eurostat. România își propusese ca, până în 2020, să reducă abandonul școlar la cel mult 12 la sută. În rândul elevilor din mediul rural și al copiilor romi se înregistrează cele mai mari rate de abandon școlar, respectiv 26,6 la sută și 77 la sută.

La sfârșitul lunii iunie, Guvernul Dăncilă a adoptat OUG 51/2019, prin care a fost eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice.

Salvați Copiii și Federația Elevilor din România atrag atenția că modificarea a fost făcută fără consultarea elevilor și acuză că ordonanța anulează dreptul la transport județean gratuit, redus ori decontat, reglementat de Legea educației și în condițiile în care România și-a asumat să reducă rata abandonului școlar, una dintre cele mai mari din UE.

Articolul 84 al Legii educației naționale prevede că elevii din învățământul preuniversitar „beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”

sursa: newsweek.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.