Copii de 12 ani, aflați în plasament, îmbătați și agresați de o femeie bolnavă psihic. S-a apelat la 112, dar DGASPC zice că nu e grav

Orfanii de la Centrul de plasament pentru copii Roua din Hurezu Mare ( județul Satu Mare) au fost îmbătați și agresați – cel puțin psihic – de o femeie în vârstă de 35 de ani care suferă de o boală neuropsihică accentuată, cu manifestări uneori extrem de violente. A fost nevoie de un apel la 112 și de intervenția polițiștilor pentru ca situația de acolo să revină în parametri oarecum acceptabili temporar.

La centrul de plasament menționat, la momentul respectiv trăiau și învățau 12 copii (ulterior, aceștia au fost transferați la Satu Mare) care erau supravegheați de o mână de educatori. În mod normal, în acel loc nu avea ce să caute o persoană adultă și bolnavă psihic, cu atât mai puțin una care poate avea un comportament necontrolat și violent. Totuși, ceea ce am scris în prima frază a acestui articol s-a întâmplat. În weekend-ul 8-9 iunie 2019. Acestea sunt declarațiile categorice ale lui Iosif Doboș – fost director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” din Carei, ]n prezent cu contractul de munc[ desfăcut – făcute azi pentru Sătmăreanul.net. În plus, există și o confirmare din partea DGASPC Satu Mare.

Potrivit lui Iosif Doboș, femeia bolnavă psihic ar fi ajuns printre copiii de la Centrul de plasament din Hurezu Mare pur și simplu în urma unui ordin telefonic dat de Mariana Dragoș – director al  Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare – în data de 7 iunie. Ea le-ar fi cerut imperativ celor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” din Carei (al cărui beneficiar-locatar era femeia de 35 de ani) ca L.I. să fie de îndată mutată la centrul de plasament unde erau găzduiți copiii.

Dealtfel, Iosif Doboș expusese problema asta chiar pe contul său de Facebook încă înainte de incidentul în care copiii ar fi fost îmbătați și agresați psihic de adulta bolnavă ajunsă printre ei:

“Simțindu-mă responsabil pentru integritatea acelor copii nevimovați din Hurezu și cunoscând comportamentul periculos al beneficiarei L. I. în momentele sale de criză, am sunat la directoratul DGASPC Satu Mare de unde mi s-a confirmat faptul că transferul a fost aprobat verbal. Nu s-au întocmit actele legale necesare, fără decizie și fără evaluarea Comisiei așa cum prevede legea.
M-am întrebat de ce între copii mici la Hurezu, și cu ce intenție, când avem în județ patru centre mari rezidențiale pentru adulți cu beneficiari bolnavi neuropsihici”.

Contactată telefonic, Mariana Dragoș, director al DGASPC Satu Mare, a confirmat transferarea beneficiarei de la carei la Hurezu Mare, insistând însă că totul s-a făcut absolut legal.

“Există niște standarde ale asistenței sociale care trebuie respectate, există specialiști ai DGASPC care au evaluat situația și au procedat în consecință și în acord cu procedurile legale prevăzute inclusiv de Ordinul nr. 89 din 2019 al Autorității naționale pentru protecția persoanelor cu dizabilități. Dar sunt reguli, standarde și obligații pe care trebuie să le respectăm toți. Nu comentez nimic din acuzațiile formulate de domnul Doboș, las organele competente să-și facă datoria. Cât despre centrul de plasament de la Hurezu Mare, acesta este în restructurare, la ora la care vorbim nici nu mai sunt copii acolo”, a declarat Mariana Dragoș pentru Sătmăreanul.net.

Directorul DGASPC Satu Mare a confirmat că periculosul incident cu îmbătarea copiilor a avut loc: “este adevărat că am avut atunci ceva probleme cu acea beneficiară – dar nu e deloc singura cu care am avut probleme”.

Problema este că beneficiara bolnavă psihic a stat aproximativ 10 zile împreună cu cei 12 copii în Centrul de plasament de la Hurezu Mare. A doua zi după ce a fost transferată – telefonic – de la Carei, ea și-a procurat alcool și le-a dat de băut și copiilor până i-a îmbătat. A îmceput un scandal, cu țipete, înjurături și loviri. Situația conflictuală a fost aplanată de polițiștii chemați prin apeluri la 112.

Copiii au fost aduși la Satu Mare în a doua jumătate a lunii iunie. Beneficiara L.I. a reajuns la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” din Carei. Ieri. Tot în urma unui  simplu telefon dat de conducerea DGASPC.

Pentru directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, faptul că acei copii au fost puși în pericol de feneia de 35 de ani (care bineînțeles că nu are nici o vină pentru faptul că este bolnavă psihic) nu a contat. Îmbătarea și agresarea lor psihică intră la categoria “am avut ceva probleme”. Atât.

Menționăm că DGASPC este o instituție aflată în subordinea directă a Consiliului Județean Satu Mare al cărei președinte este Csaba Pataki. În cadrul CJ, activitatea de coordonare a DGASPC îi revine celei care poartă titulatura de secretară a județului, Mihaela Elena Ana Crasnai.

P.S. Precizăm că fotografia introductivă nu are legătură cu starea de fapt menționată (e din arhivă, exclusiv în scop de ilustrare).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.