Asistenții maternali și persoanele cu handicap – doar “o minge aruncată primăriilor”, zice viceprimarul liberal de Satu Mare (foto)

Doina Feher, unul dintre cei doi viceprimari liberali ai municipiului Satu Mare, consideră că asistenții maternali, însoțitorii persoanelor cu handicap și chiar acestea din urmă sunt ”o minge aruncată în cârca autorităților locale, a primăriilor, ceea ce nu e corect din partea guvernului”. Totuși, a precizat până la urmă că, cel puțin în ceea ce privește Primăria Satu Mare, ”noi stăm destul de bine la plata salariilor și indemnizațiilor celor 313 asistenți și a celor 1138 persoane cu handicap. Numai în luna iunie am le-am dat aproximativ o jumătate de miliard de lei vechi, chiar dacă mergem pe un deficit bugetar de 20 la sută  și categoriile de asistenți – maternali, personali și sociali – nu primesc vouchere de vacanță”.

Afirmațiile au fost făcute astăzi, 18 iulie, în cadrul ședinței Comisiei de dialog social conduse de subprefectul Tamás Alfatter.

Această comisie s-a întrunit în această lună pentru a i se prezenta oficial memoriul înaintat de către Sindicatul ”Asistenților Personali, Maternali și Sociali” din județul Satu Mare privind asigurarea finanțării cheltuielilor de personal până la finele anului 2018 pentru salariații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare și alte probleme cu care se confruntă această categorie socială – memoriu redactat și expus de Vasile Dîrle  (președintele acestui sindicat și al filialei județene a confederației Cartel Alfa).

În textul memoriului – pe care îl publicăm integral mai jos – se arată că există o serie de anomalii și stupizenii birocratice care afectează grav atât nivelul de viață al copiilor – care riscă să nu mai aibă acces la bursele școlare sociale -, cât și, în mod direct, cel al asistenților personali, maternali și sociali din județul Satu Mare.

”Există legi, dar pur și simplu nu se aplică! Mai mult de atât, există unii primari, cum este de exemplu cel din comuna Hodod, care-și fac propria lege. Oamenii din acea comună au rămas în urmă cu salariile pe motiv că nu sunt destui bani în bugetul local. Dacă ei au rămas cu salarii restante, atunci să rămână și primarul cu salariile în urmă – așa ar fi corect, nu? Problema este că asistenții au nevoie de bani și pentru medicamente și hrană pentru cei pe care-i asistă și atunci cum să-i supui la astfel de privațiuni nedrepte?!”, a răbufnit Vasile Dârle.

Memoriul este structurat pe trei probleme, care vizează în principal modul de calcul al veniturilor în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale. Sindicatul consideră ca imperios necesară modificarea alocației de plasament pentru copiii care beneficiază de protecție specială la asistenți maternali profesioniști sau cei aflați în plasament familial, prin majorarea procentului actual de la 1,2 ISR la 1,5 ISR, ceea ce ar duce la o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei) care ar acoperi parțial majorările de prețuri și inflația din ultimii 4 ani. ISR reprezintă Indicatorul social de referinţă, are în acest moment un cuantum de 500 de lei reprezintă unitatea pe baza căreia sunt determinate beneficiile sociale acordate din bugetul de stat.

A doua solicitare a sindicatului este aceea de a nu se lua în calcului venitului pe membru de familie veniturile asistenților maternali profesioniști, deoarece aceștia nu reprezintă familia naturală a copilului, copilului fiindu-i în acest mod limitat accesul la diversele programe derulate de Ministerul Educației prin programele naționale (burse sociale, rechizite, achiziția de calculatoare).

Ultima revendicare transmisă preşedintelui Comisiei de Dialog Social priveşte actualizarea coeficientului de salarizare al asistentului maternal profesionist la cel puțin 1,44 (de la 1,23) care ar putea permite recrutarea și angajarea de personal profesionist şi ar duce la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și a angajamentelor Guvernului României față de Uniunea Europeană cu privire la dezinstituționalizare și identificarea de soluții alternative de tip familial

Subprefectul Tamás Alfatter a promis că va sesiza Ministerul Muncii și Justiției Sociale încă în cursul zilei de astăzi, urmând ca situația de la primăria comunei Hodod să fie cercetată mai în detaliu pentru a vedea exact ce se întâmplă acolo.

Asistentul maternal este persoana care asigură, prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea necesare copiilor pe care îi primeste în plasament sau în încredințare. Altfel spus, încearcă să suplinească așa cum poate locul unui părinte pentru copiii orfani sau care au apărut în viața unora care ulterior au fost decăzuți din drepturile părintești.

 

Textul integral al memoriului expus azi subprefectului

Către

                              MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE

                        În atenția domnului Marius Constantin BUDĂI – Ministru

 

Sindicatul Asistentilor Personali , Maternali si Sociali din judetul Satu Mare , cu sediul procedural in loc. Satu Mare , str. Pastravului nr. 3-5, et.1,cam 9-10, jud Satu Mare , organizatie sindicala care a dobandit personalitate juridica in baza Sentintei Civile nr.18 din Dosarul nr. 8940/296/2009 a Judecatoriei Satu Mare , Reprezentat legal prin domnul DARLE VASILE in calitate de Presedinte, revine la adresa nr. 12/15.05.2019, înregistrată la instituția dumneavoastră cu nr. 12423/RG/16.05.2019.

Astfel, adresa sus menționată a fost remisă Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție spre analiză și formulare răspuns și vă aducem la cunoștință că răspunsul formulat de către aceasta cu nr. 7407/DGPDC/SSP/cc/21.06.2019, nu este nici lămuritor și nici suficient având în vedere urgența și seriozitatea problemelor prezentate și pentru care am cerut sprijinul în soluționare instituției dumneavoastră ca și autoritate centrală care coordonează activitatea sistemului de asistență socială la nivel național.

Expunem, din nou, problemele sesizate în adresa la care revenim:

 

  1. Necesitatea modificării alocației de plasament pentru copiii care beneficiază de protecție specială la asistenți maternali profesioniști sau cei aflați în plasament familial, prin majorarea procentului actual de la 1,2 ISR la 1,5 ISR, ceea ce ar duce la o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei) care ar acoperi parțial majorările de prețuri și inflația din ultimii 4 ani. Conform art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 actualizată, art. 129, alin.(1)Copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centre maternale au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sume de bani pentru nevoi personale, toate cele enumerate (hrană, igienă, îmbrăcăminte și alte cheltuieli ce sunt necesare pentru creșterea, îngrijirea și educarea unui copil), statul consideră că este suficientă alocația stabilită prin OUGnr. 65/2014 respectiv 600 lei/lună, formula fiind: 1,2 ISR [(600 de lei) Notă: ISR = 500 de lei].
  2. În urma primirii numeroaselor sesizări din partea membrilor de sindicat, considerăm că este absolut necesară majorarea alocației de plasament deoarece, creșterea, îngrijirea și educarea copiilor nu trebuie să fie periclitată de lipsa unei alocații decente în condițiile în care inflația a crescut din anul 2014 ca de altfel și costurile, atât cele pentru alimente dar și cele pentru acoperirea celorlalte nevoi (îmbrăcăminte, rechizite, materiale igienico-sanitare, etc.).    Totodată, facem precizarea că prin majorarea procentului de la 1,2 la 1,5 ISR, se produce o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei) sumă care oricum nu acoperă total cheltuielile însă ar reduce din deficitul la necesarul creșterii și îngrijirii copiilor în bune condiții și ar acoperi parțial majorările de prețuri și inflația din ultimii 5 ani. Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, numai în anul 2017 inflația a fost de 1,3% iar în anul 2018 rata inflației a urcat simțitor la 4,63%.
    1. Documentele necesare completării dosarelor copiilor care beneficiază de măsură de protecție specială la asistent maternal profesionist, în scopul accesului acestora la diversele programe derulate de Ministerul Educației prin programele naționale (burse sociale, rechizite, achiziția de calculatoare, etc) să fie revizuite, deoarece se iau în calcul și veniturile asistenților maternali profesioniști chiar dacă aceștia nu reprezintă familia naturală a copilului. Astfel, mulți copii din sistemul de protecție, respectiv din asistență maternală, sunt discriminați neputând avea acces la programele naționale menționate anterior.
    2. Actualizarea coeficientului de salarizare al asistentului maternal profesionist de la 01.06.2019 la cel puțin 1,44, respectiv echivalare cu poziția 43 soră medicală, masor, coeficient salarizare 1,44. Considerăm că, majorarea acestui coeficient este oportună și vine în sprijinul identificării, recrutării și angajării acestei categorii de personal și este utilă în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și a angajamentelor Guvernului României față de Uniunea Europeană cu privire la dezinstituționalizare și identificarea de soluții alternative de tip familial și care astfel va conduce la reușita acestora.

    Având în vedere cele menționate anterior, vă rugăm să convocați o întâlnire de lucru cu toți factorii de decizie pe temele menționate pentru a putea discuta și identifica cele mai bune soluții la acestea.

     

    Cu respect,

    PREŞEDINTE,

    Dârle Vasile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.