Fost mare șef al Poliției Județului Satu Mare, amendat de un agent de la Rutieră. Și a mai pierdut și un prim proces (foto)

Fost șef al inspectoratelor județene de poliție din Satu Mare (2005-2010) și Maramureș (2010-2011), fost rector la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti (2011-2013), fost condamnat (în 2016) la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiuni de corupție (trafic de influență) și apoi absolvit (în 2018) de toate acuzațiile DNA, Ioan Liviu Tăut este președintele consiliului director al filialei Baia Mare a Fundației Universitare „Vasile Goldiș” Arad. El mai beneficiază și de titlul de doctor (cu teza “Metodica cercetării accidentelor de circulație”) și, bineînțeles, de vechile și înaltele foste relații profesionale, La care se adaugă și cele politice, el fiind coordonator regional al mai multor filiale județene ale UNPR, partidul condus de un alt ex-general și fost ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Însă faptul că TĂUT IOAN-LIVIU este chestor în rezervă (adică general rezervist, ca să folosim o expresie mai populară),  lector Universitar, doctor, Director a UVVGA-filiala Baia Mare și coordonator regional UNPR nu a contat deloc atunci când un agent al Poliției Rutiere Satu Mare l-a oprit în trafic pentru o încălcare (oarecum minoră, dar tot încălcare) a prevederilor Codului Rutier atunci când a depășit ușor viteza legală. Ca urmare a neregulii constatate, agentul sătmărean de poliție rutieră a aplicat legea și i-a dat un avertisment.  Fără să fie în vreun fel impresionat de grămada de funcții – foste și actuale – ale lui Ioan Liviu Tăut. Agentul a întocmit astfel procesul verbal de contravenție seria PSMX nr. 0146155/05.04.2019.

Pătruns de spiritul fulminantei sale teze de doctorat despre “Metodica cercetării accidentelor de circulație”,  Ioan Liviu Tăut a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, făcând astfel contestație la Judecătoria Satu Mare – dosar nr. 4590/296/2019 – prin care solicita anularea procesului verbal de contravenție întocmit de agentul de la Poliția Rutieră Satu Mare și, implicit, dispariția sancțiunii de avertisment.

Luni, 15 iulie a.c., Judecătoria Satu Mare a decis că nici vorbă. Sancțiunea pe care agentul de poliție i-a aplicat-o fostului comandant al IPJ Satu Mare (și apoi al IPJ Maramureș), chestorul (r.) Ioan Liviu Tăut rămâne valabilă mai departe. Ioan Liviu Tăut are dreptul să atace și această hotărâre – nr. 2628/2019  din 15.07.2019 – a Judecătoriei Satu Mare pe calea juridică a apelului.

Redăm integral soluția pronunțată de Judecătoria Satu Mare în cauza Tăut Ioan Liviu vs. Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare:

Tip solutie: Respinge plângerea
Solutia pe scurt: Respinge cererile de probaţiune formulate de petentul …, ca nefiind utile soluţionării cauzei. Respinge plângerea contravenţională formulată de petentul … în contradictoriu cu intimatul …, împotriva procesului-verbal de constatare şi sancşionare a contravențiilor seria PSMX nr. 0146155/05.04.2019, ca neîntemeiată. Ia act de împrejurarea că partea care a câştigat procesul nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel care să depune în termen de 30 de zile de la comunicare la Judecătoria Satu Mare sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi 15 iulie 2019. 
Document: Hotarâre  2628/2019  15.07.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.