Cardurile de sănătate, inutile de 17 zile. Pacienți revoltați, medici de familie pedepsiți fără vină

Sute de pacienți sătmăreni sunt nemulțumiți și chiar revoltați. Zeci și zeci de medici de familie din județul Satu Mare riscă să rămână fără salarii – sau foarte mult diminuate – pentru că platforma informatică a Casei de Asigurări de Sănătate (cea care gestionează cardurile naționale de sănătate) e în colaps de la începutul acestei luni. Mai mult, dacă nu reușesc să valideze în sistemul unic integrat serviciile de consultații acordate pacienților în nevoie, medicii de familie riscă să fie puși la plată – deși nu au nici o vină. Conform declarațiilor unor medici de familie din Satu Mare, cei mai mulți dintre ei continuă să consulte pacienți pentru că strea de sănătate a acestora o impune – apoi, de parcă ar fi pedepsiți pentru ceva ce nu au făcut, fie stau noaptea să introducă toate datele necesare în sistemul informatic muribund, fie fac acest lucru începând de pe la ora 5 dimineața (acestea fiind singurele perioade în care platforma Casei de Asigurări de Sănătate mai dă semne de viață).

Practic, întreaga platformă care gestionează cardurile naționale de sănătate continuă se fie blocată. Este a 17-a zi la rând în care medicii nu pot face consultații și emite rețete în mod legal. ”Numai pacienții în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie care oricum riscă să plătească din buzunar aceste operațiuni”, declară într-un interviu acordat RFI președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. El spune că în acest moment s-au adunat foarte multe operațiuni nevalidate de către medici. În plus, ”pacienții care nu reprezintă o urgență sunt de multe ori trimiși acasă”, declară Vasile Barbu.

Blocarea sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate nu mai este de mult o noutate. Acum, însă, el este complet blocat de la 1 iulie, după cum spun medicii de familie care susțin că termenul de 5 iulie avansat de CNAS este fals.

În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Primii nu pot, conform, legii să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de mult ori obligați de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

Pacienți: Situația e disperată. E nevoie de intervenția Guvernului

Într-un interviu acordat RFI, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, atrage atenția că situația la care s-a ajuns este crtică: ”Numai pacienții în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie care oricum riscă să plătească din buzunar aceste operațiuni”, spune Vasile Barbu care detaliază: ”Medicii se tem că vor pierde bani. Și într-adevăr au fost situații și controale finalizate cu plata a mii sau chiar sute de mii de euro din partea spitalelor sau a cabinetelor individuale”.

”În acest moment, sunt foarte multe operațiuni medicale nevalidate din cauza blocării sistemului la nivel național. În alte cazuri, s-a ajuns la situația în care pacienții au brutalizat medicii pentru că atunci când ești bolnav nu mai poți înțelege că nu e vina acelui medic de familie, ci a sistemului”, spune Vasile Barbu.

sursa info: rfi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.