Primarul Kereskenyi îl aduce la Satu Mare pe ÁKOS, cel mai scump artist din Ungaria. La ediția a 18-a a Zilelor Partium (foto)

Toată floarea cea vestită a UDMR Satu Mare a organizat astăzi o conferință de presă – începută ostentativ direct în limba maghiară – despre cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului intitulat Zilele Culturale Partium. Acest eveniment se va desfășura peste mai puțin de o lună, în perioada 20-25 august.

„În cadrul zilelor culturale maghiare din 2019 am alcătuit un program care, pe lângă păstrarea tradiţiilor, pune accent pe o problemă extrem de actuală din zilele noastre, pe importanţa adoptării unui mod de viaţă prietenos cu mediul înconjurător şi implementarea ideilor care promovează acest aspect”, a declarat Szőcs Péter, preşedintele Fundaţiei Identitas şi co-organizator al evenimentului, în cadrul conferinţei de presă susținute astăzi la restaurantul The Dome (e al celor de la Tarr Beton, ca să știți).

Zilele Culturale Partium a fost întotdeauna un eveniment important pentru mine şi l-am iubit ca pe propriul copil, însă evenimentul a ajuns deja la o vârsta matură şi are nevoie de concepte noi şi idei proaspete”, a continuat Stier Péter, organizatorul principal al evenimentului din ultimii 10 ani, care a predat oficial ştafeta colegului său, Barta Zoltán,

Pataki Csaba, preşedintele organizației județene UDMR Satu Mare, a adăugat că, deși în organizarea a celei de-a 18-a ediţii a Zilelor Culturale Partium vor fi incluse foarte multe noutăţi, echipa de organizatori continuă și în acest an să respecte principiile formulate în urmă cu aproape 20 de ani, la debutul primei ediții a evenimentului. „În continuare obiectivul nostru este să promovăm cultura maghiară, să demonstrăm tuturor că, şi prin aceasta, suntem o comunitate adevărată, unită, care generează valori.”, a precizat Pataki.

Kereskenyi Gabor a început abrupt, tot în limba maghiară mai întâi, spunându-le colegilor de partid și de stat la conferința de presă că ”sokk a duma!’‘ Apoi a afirmat, în limba maghjiară și în limba română, că de-a lungul anilor evenimentele Zilelor Partium s-au dovedit a fi pe placul sătmărenilor: ,,Din ce am organizat timp de 18 ani nu mai necesită foarte multe explicații. S-a dovedit că este un eveniment al sătmărenilor, îndrăgit de sătmăreni!”.

Preşedintele organizației municipale UDMR Satu Mare este, dealtfel, cel care a avut inițiativa și l-a invitat pe Kovács Ákos la Zilele Culturale Partium. Anul trecut în septembrie, cu ocazia unei așa-numite vizite de lucru la Beregszász (Ucraina), primarul de Satu Mare s-a întâlnit personal cu ”solistul legendar” (așa l-ar considera maghiarii, cică), iar pe parcursul discuțiilor avute cu acesta, şi în acord cu managerul solistului, se contura, aproape sigur, că Ákos va evolua la cea de a 18-a ediţie a evenimentului. „Programul tumultuos de o săptămână şi concertul care marchează un moment de final grandios al seriei de manifestări vor mobiliza nu numai localnicii orașului, dar îi vor convinge şi pe cei din localităţile învecinate să viziteze Satu Mare în aceste câteva zile” și-a exprimat speranța primarul Kereskényi Gábor. Despre Ákos, Csaba Pataki a afirmat neoficial că este cel mai scump artist ungar al momentului.

Ediţia 2019 a Zilelor Culturale Partium va întâmpina participanţii cu locaţii noi, specialități culinare şi programe culturale diverse.        

“Cu prilejul organizării Zilelor Culturale Partium din acest an, ne-am străduit să menținem în program punctele tradiţionale din ultimele două decenii, dar ne-am pregătit şi cu multe noutăţi, cu scopul să depăşim calitatea manifestărilor din anii precedenţi. Vom anima oraşul cu un program diversificat, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, pentru ca oricine să poată găsi programe și activități pe placul său, iar în acest sens dorim să asigurăm un cadru exigent întregului eveniment. În această notă, am regândit, într-un fel, toate locaţiile: în Grădina Romei vom crea o atmosferă şi mai plăcută, ceea ce înseamnă decorarea spectaculoasă a pereţilor cu lumini LED, ceea ce  va aduce evenimentul mai aproape de scopul său inițial, dar va fi, totodată şi o primă zonă de relaxare”, a precizat noul organizator principal al festivalului, Barta Zoltán. ”Considerăm, de asemenea, că nu doar sufletul trebuie răsfăţat, prin urmare organizatorii vom pregăti o casă a plăcerilor culinare: alături de gusturile şi preparatele tradiţionale va fi amenajată pentru vizitatorii Grădinii Romei și o curte a vinului în variantă regândită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.