De la Paris, pentru totdeauna la Satu Mare – expoziția Smarandei Milu Nemethi care valorizează afectiv LUCRURI MĂRUNTE (galerie foto)

O extraordinară – fără nici o exagerare – expoziție de pictură a fost vernisată vineri, 12 iulie 2019,  pe simezele Muzeului de Artă din Satu Mare din  Piaţa Libertăţii nr. 21. Mai exact, este vorba de un colaj de amintiri și picturi tulburătoare ale unei artiste, Smaranda Milu Nemethi, cu care timpul nu a mai avut răbdare nedrept de devreme. Această expoziție poartă numele, doar aparent banal, LUCRURI MĂRUNTE. Aceasta a fost ultima expoziție a Smarandei Milu Nemethi care, după itinerarea prin România, a ajuns să fie văzută și apreciată la Paris. Aceasta va rămâne definitiv la Satu Mare, de acum încolo.

”Existența noastră cotidiană se desfășoară printre mulțimi de obiecte mai mari sau mai mici, fără de care nu ne-am putea trăi diferitele momente, dar pe care un prezent într-o prea mare viteză nu le valorizează. În măsura în care aceste obiecte sunt marginalizate temporar, reîntâlnirea cu ele ne transpune în propriile noastre timpuri deja trecute, pe care numim amintiri” – așa începe, sensibil și pertinent, prezentarea expoziției LUCRURI MĂRUNTE a Smarandei Milu Nemethi din caietul dedicat evenimentului. Și este cea mai exactă prezentare a acestei tulburătoare expoziții de pictură pe care sătmărenii sunt invitați să o viziteze.

După mica galerie foto de mai jos puteți citi biografia remarcabilă a artistei Smaranda Milu Nemethi (născută la Carei în 1981 și plecată să-și picteze lumea ei într-o altă lume la data de 13 martie 2019).

Născută la Carei în 16 iulie 1981, Smaranda Milu Nemethi a fost eleva Liceului de Artă Aurel Popp din Satu Mare, unde s-a situat în fruntea listei celor admişi, iar mai apoi studentă la Academia de Arte şi Design din Cluj Napoca, secţia de pictură.

Talentul ei a fost evident încă din gimnaziu, când a fost descoperită de profesoara Ordódi Ema, iar mai târziu, la şcoala superioară i-au fost apreciate şi calităţile de grafician, care, i-au facilitat accesul profesional în domeniul publicităţii, respectiv funcţia de Art director la Leo Burnett, Bucharest, Sister Bucureşti, Gav Bucureşti şi Creative director la HYBRID – Creative Studio. Dar marea ei pasiune a rămas pictura de şevalet.

Pregătirea ei profesională s-a completat cu experienţa dobândită la Accademia de Belle Arti e Restauro Abadir din Palermo, unde şi-a însuşit şi ştiinţa restaurării. De asemenea a urmat un master în publicitate la UBB Cluj Napoca.

Activitatea ei artistică s-a configrat ca dihotomie a două perioade: Înainte şi După, bulversată de un diagnostic nemilos. Înainte, o pictură a speranţei, a emoţiilor, realizată pe mari dimensiuni, frecvent compuneri de mai multe module, caracterizată de forţa culorii, iar După, stilul se schimbă, culoare devine pastelată, evanescentă, pentru a reda o întoarcere a artistei la minunatele zile ale copilăriei.

A fost prezentă în expoziţii personale şi de grup în România la Bucureşti, Cluj Napoca, Braşov, Satu Mare, Carei, iar în străinătate în Franţa, Italia şi Ungaria. A făcut  ilustraţie de carte la Editura Dacia, Editura Eikon şi la revista Poesis. Cicluri de lucrări: Preludiu, Mizeria umană, Norii, Sirene, Comunicare, Lucruri mărunte.

Activitatea creativă a artistei plastice se desfăşura în atelierul propriu din curtea casei părinteşti şi la Bucureşti, unde se stabileşte şi unde leagă o trainică prietenie cu pictorul, sătmărean la origini, Vasile Pop Negreşteanu.

Timpul pentru Smaranda n-a mai avut răbdare, răpind-o la 13 martie 2019, la Bucureşti, în braţele mamei sale, Stela Némethi, care a hotărât, într-un gest de supremă nobleţe, să doneze muzeului sătmărean creaţiile fiicei sale, pentru eternizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.