Drumurile din județ distrug mașinile. Service-urile auto au mărit serios prețurile la reparații

Starea drumurilor din județul Satu Mare este, în general și aproape peste tot, de-a dreptul scandaloasă. Mașinile sătmărenilor se defectează foarte des – și repede – mai ales din această cauză. Iar în atelierele de service auto prețurile reparațiilor au crescut semnificativ (ca să nu mai vorbim și de cele ale pieselor auto).

Costul mediu al manoperei pentru repararea mașinilor pe baza RCA a fost de 882 lei la nivelul anului 2018, în creștere cu 28% comparativ cu 2017. Manopera pentru Dacia este mai mare decât pentru Volkswagen, Skoda, Seat sau Ford.

Românii plătesc sume din ce în ce mai mari pentru manoperă atunci când ajung la service cu mașini avariate în urma unor evenimente rutiere și despăgubite în baza unei polițe RCA.

Datele oficiale publicate de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) arată că manopera medie pentru o oră de lucru a ajuns la 115 lei fără TVA în primele 6 luni ale anului, în creștere puternică cu 14% comparativ cu anul 2018.

Practic, tendința de creștere se menține constantă, în condițiile în care tariful mediu pe oră de manopera crescuse și în 2018 cu 31% comparativ cu 2017, de la 77 lei fără TVA la 101 lei fără TVA.

De asemenea, BAAR a publicat și un raport cu privire la costul mediu total al manoperei pentru o mașină reparată pe baza unei polițe RCA, însă datele sunt valabile doar pentru 2018.

Astfel, în 2018, un service a solicitat în medie un tarif de 882 de lei fără TVA pentru manopera unei mașini reparate pe baza unei polițe RCA, în creștere cu 28% de la tariful mediu de 684 de lei din anul 2017.

Așa cum era de așteptat, cele mai mari costuri medii cu manoperâ apar în cazul brandurilor premium, iar pe primul loc se aflâ Porsche, cu un cost mediu de aproape 2.000 de lei. Costurile medii ale manoperei pentru mașini Mercedes-Benz și Jaguar depășesc 1.000 de lei, în timp ce Land Rover, BMW și Audi generează la rândul lor costuri medii de 800-900 lei.

Surpriza majoră este reprezentată de Dacia, întrucât service-urile solicită un tarif mediu de circa 750 de lei pentru manoperă, mai mult decât solicită pentru branduri precum Volkswagen, Skoda sau Seat.

sursa:Automarket

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.