Kereskenyi: posibil nou operator de salubritate în Satu Mare, amenzi și patrule de control pentru populație

O echipă constituită în cadrul Primăriei municipiului Satu Mare ‘’a muncit zi și noapte’’ (e expresia folosită de primarul Kereskenyi Gabor) pentru a pregăti caietul de sarcini pentru licitația necesară alegerii unui (nou?) serviciu de salubrizare și deszăpezire în municipiul Satu Mare, în condițiile în care contractul cu FLORISAL expiră la sfârșitul acestui an. Gabor Kereskenyi a și anunțat azi că a trimis consilierilor un draft (adică o ciornă, pe românește spus) cu caietul de sarcini la care a muncit echipa desemnată în acest scop.

În decurs de o săptămână, consilierii vor trebui să studieze ciorna și să-și trimită în scris eventualele sugestii și propuneri către primărie.

’Este foarte important ca să voteze consilierii locali în cunoștință de cauză’’, a precizat Kereskenyi.

Oricum, conform declarației aceluiași primar Gabor Kereskenyi, se estimează că ‘‘vor fi foarte multe îmbunătățiri” și se dorește ca  ‘’noul operator. oricine o să fie el, să aibă utilaje moderne, să presteze serviciul ca lumea şi bineînţeles trebuie să încercăm să responsabilizăm locuitorii municipiului ca să facem și să începem odată selectarea colectivă. Nu va fi uşor şi va trebui să dăm un moratoriu, un un timp rezonabil până ce se obişnuiesc sătmărenii. Dar va trebui, conform legislaţiei în vigoare, de exemplu neapărat trebuie să fie o fracţie separată deşeu biodegradabil, care înseamnă resturi de mâncare, asta trebuie să fie colectat separate. Bineînțeles este deşeul uscat care tot aşa… La ora actuală, deșeul uscat este colectat într-o singură fracție, ori știm foarte bine că în alte orașe această colectare se face pe mai multe fracții”.

În acest context, având în vedere introducerea în caietul de sarcini a obligativității utilizării de utilaje moderne de salubrizare și deszăpezire (care sunt scumpe), există premisele unei scumpiri pentru populație a acestor servicii. Plus amenzi pentru cei care nu respectă modul selectiv de colectare a deșeurilor.

„Pentru municipalitate va fi un examen destul de dificil, pentru că pentru operator costurile de operare în cazul în care trebuie să colecteze din cinci fracţii înseamnă costuri mai ridicate decât două fracţii. Va trebui să facem în aşa fel încât să nu creăm o povară cetăţenilor, dar totodată să ne aliniem la legislaţia în vigoare, care este foarte ambiguă. Am propus în caietul de sarcini să fie patrule pe cele două maluri ale Someşului dacă se întâmplă colectarea selectivă”, a declarant primarul sătmărean.

Obligația acestei colectări selective a intrat legal în vigoare de la 1 iulie 2019. Dar groapa de gunoi de la Doba – unde se depozitează toate deșeurile din municipiul Satu Mare și dintr-o semnificativă parte a județului – nu are utilaje funcționale de triere selectivă. Primăria Satu Mare a atras atenția Consiliului Județean asupra acestui fapt – dar nu a primit încă nici unh răspuns concret.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.