Batjocură repetată la adresa pacienților, medicilor și farmaciștilor din județul Satu Mare! S-a blocat sistemul informatic

De cel puțin două zile, pacienții și medicii și farmaciștii sătmăreni sunt – din nou! – batjocoriți de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Batjocură care continuă și azi. Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este din nou blocată din cauza unor probleme tehnice, astfel că pacienții din țară – inclusiv din întreg județul Satu Mare – nici nu pot fi consultați și nici nu pot primi rețete de la medicii de familie, potrivit unui anunț al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste probleme sunt tot mai frecvente, iar medicii de familie din județul Satu Mare au avertizat de mai multe ori că sistemul informatic este “în colaps total”. Potrivit comunicatului cinic al CNAS, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line “până la remedierea indisponibilităţii PIAS”.

Ce se întâmplă cu pacienții ?

În astfel de momente medicii fie aleg să trimită pacienții acasă și sunt reprogramați “ceea ce nu este de dorit, pentru că astfel ar exista probleme în asigurarea medicației bolnavilor cronici și asigurarea tratamentelor bătrânilor și a copiilor în situații acute de boală”, fie lucrează în sistem offline ceea ce implică supraaglomerări la cabinete – pentru că, inevitabil, se lucrează mult mai încet . În plus, pentru medicii de familie există riscul de a li se imputa ulterior sumele aferente medicației prescrise.

“Când lucrăm offline nu putem nici măcar verifica calitatea de asigurat a pacienților pentru că simplul fapt că are cardul de sănătate la el nu este o dovadă din punct de vedere birocratic”, a declarat pentru Sătmăreanul.net doctorul Dorel Coica, a cărui societate medicală are o întreagă rețea de medici de familie în județul Satu Mare.

La nivel național, medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmă că “disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore”.

 

Anunțul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

“Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.

-serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019.

-serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iunie/iulie 2019, după caz.

-raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.