OFICIAL. Pungile de plastic cu mâner, interzise – că poluează. Cele fără mâner, tot plastic, cică nu fac rău

O acțiune în forță pentru a proteja mediul de nocivitatea pungilor de plastic pornește de mâine, 10 iulie a.c., sub titlul hotărât ”Spune NU pungilor de plastic”. Agenția de Protecția Mediului va deplasa în Piața Someș din municipiul Satu Mare inspectori care să le explice oamenilor cât de mult rău fac naturii pungile de plastic. Nu orice fel de pungi de plastic – doar cele cu mâner. Că doar se știe, pungile – care sunt tot de plastic – fără mâner nu au nici un efect nociv asupra mediului înconjurător.

Știm, sună absurd. Dar comunicatul de presă oficial al APM Satu Mare fix asta spune:

”În ultimele luni, tot mai des se face referire la schimbările climatice și la un mediu durabil. Una din problemele stringente ale omenirii o reprezintă gestionarea  ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, având în vedere că studiile în domeniu au demonstrat că aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt eliberate anual în UE iar această valoare crește cu aproximativ 10 milioane de tone pe an.

Ca urmare în conformitate cu prevederile Directiei Europene, a fost adoptată Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, prin care „(…) se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner. (…) se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner”.

Tinând cont de prevederile acestei legi, APM Satu Mare lansează campania ”Spune NU pungilor de plastic” care va avea ca scop reducerea consumului de pungi de plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, şi pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură, produse care au un impact devastator asupra mediului.

Prin această campanie angajații APM Satu Mare vor fi prezenți în Piața Mare din municipiu în data de 10.07.2019 – ora 10.00 și în data de 17.07.2019 la aceeași oră în Piața Someș,  pentru a informa comunitatea sătmăreană privind efectul dezastruos al pungilor de plastic și al produselor din plastic de unică folosință care sunt greu reciclabile, precum și de a oferi alternative care pot duce la reducerea utilizării acestora. Aceștia vor discuta atât cu comercianții cât și cu cumpărătorii pe care îi vor îndemna să acorde mai multă atenție cantității de pungi de plastic pe care le achiziționează și să facă cumpărături conștienți de impactul negativ al pungilor de plastic,: să cumpere de exemplu fructe/legume în sacoșe realizate din materiale textile sau în coșuri de nuiele/ratan.”

sursa: comunicat APM Satu Mare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.