Reușitele naționale și internaționale ale șahului sătmărean nu fac doi bani pentru Direcția Județeană de Sport. Dovada (foto)

Lucruri, criterii de selecție și decizii cel puțin controversate – chiar ciudate, ca să ne exprimăm elegant – apar la Direcția Județeană de Tineret și Sport Satu Mare. Respectiva instituție a publicat, pe sărăcăciosul site propriu, lista cu rezultatele finale la concursul local de proiecte finanțate prin programul național România în mișcare 2019. Fără nici o explicație publică, DJTS a exclus de la finanțare viitorul Festival internațional de șah de la Satu Mare, organizat de CS Voința Satu Mare. Exact, este fix același club al cărui compartiment dedicat șahului înregistrează succes după succes la toate competițiile naționale și internaționale la care participă. Un exemplu de astfel de reușită a fost, dealtfel, publicat chiar ieri de Sătmăreanul.net – reușita impresionantă a micului șahist în vârstă de doar 5 ani, Balazs Kovacs, la competiția internațională FISC de la Jupiter-Constanța.

Dar DJTS Satu Mare pare să nu dea nici măcar doi bani pe asemenea mărunțișuri precum este realul nivel competițional înalt al șahului de la CS Voința Satu Mare. Fără să fie cineva lipsit de considerație pentru activitatea cluburilor din județul Satu Mare care au câștigat – în urma selecției făcute exclusiv de DJTS Satu Mare – finanțare pentru frumoasele lor proiecte sportive, marele semn de întrebare rămâne: cum de s-a refuzat finanțarea (oricum parțială) a Festivalului internațional de șah de la Satu Mare în condițiile în care, totuși, clubul sătmărean Voința demonstrează constant că într-adevăr face performanță în acest domeniu ?

Ciprian-Sorin Munteanu, maestru FIDE și antrenorul celor mai mulți performeri șahiști sătmăreni de la CS Voința Satu Mare, a declarat pentru Sătmăreanul.net că ”nu s-a dat absolut nici o explicație oficială pentru respingerea proiectului pentru Festivalul internațional de șah de la Satu Mare. Neoficial, directorul DJTS mi-a zis că ar fi fost respins doar pe motiv că șahul nu este sport olimpic, nu mai conta că îndeplineam mai toate celelalte criterii de eligibilitate a proiectului. Chiar nesusținut financiar de DJTS Satu Mare, acest festival tot va avea loc. Deși se va desfășura în august, deja sunt înscriși peste 140 de concurenți din 7 țări, așa că mergem mai departe în ciuda lipsei de sprijin de la DJTS. Oricum, la acest festival vor participa și o mulțime de copii, legitimați și neligitimați, deci scopul nostru de promovare a sportului va fi atins”.

Contactat de Sătmăreanul.net, directorul executiv DJTS Satu Mare, Aurel Adrian Ardelean, a explicat că el nu are nici o vină că instituția pe care o conduce a respins finanțarea proiectului festivalului internațional de șah de la Satu Mare, proiect depus de CS Voința.

”Eu nu am făcut parte din comisia de selecție a proiectelor, doar am contrasemnat decizia luată de acea comisie. Oricum, conform unei adrese oficiale primite de la Ministerul Tineretului și Sportului, nu se puteau finanța decât cinci proiecte pe județ, iar proiectul cu șahul nu a întrunit punctajul necesar pentru a câștiga finanțarea. Nu pot nici să vă spun concret care au fost criteriile care au depunctat CS Voința, există un ghid anume și niște criterii clare trecute acolo. Pînă la urmă au fost declarate câștigătoare proiecte care oferă posibilitatea mai multor copii de a se antrena în diferite sporturi, chiar denumirea programului național România în mișcare fiind sugestivă în acest sens”, a declarat directorul executiv al DJTS Satu Mare.

Potrivit aceleiași surse, rezultatul concursului local de proiecte sportive anunțat de DJTS Satu Mare poate fi contestat de beneficiarii proiectelor respinse, de la începutul săptămânii viitoare, la Ministerul Tineretului și Sportului – acolo se primesc contestațiile și tot acolo se soluționează.

Primele cinci proiecte cărora comisia DJTS Satu Mare le-a aprobat finanțarea, precum și cele două cărora aceeași comisie le-a respins-o, pot fi văzute în documentul de mai jos. Ca și componența comisiei de evaluare și selecție a proiectelor respective, dealtfel.

Un Comentariu la "Reușitele naționale și internaționale ale șahului sătmărean nu fac doi bani pentru Direcția Județeană de Sport. Dovada (foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.