Se va renunța la plata cu cardul a cumpărăturilor? Carrefour introduce plata cu… fața cumpărătorului! (foto)

Tehnologia evoluează extraordinar de rapid în fiecare zi, producând schimbări uimitoare în viața cotidiană a oamenilor și instituțiilor. La Carrefour, plata cu cardul (sau chiar cu smartphone-ul) a cumpărăturilor pare să se îndrepte cu pași repezi spre muzeu. Plata se face… cu fața cumpărătorului ! Și nu doar la Carrefour.
Conform ediției electronice de ieri, 5 iulie 2019, a celebrei publicații franceze LE MONDE, după doi ani de testare mai multe lanțuri de retail utilizează acum sisteme de plăți de recunoaștere facială Tencent (WeChat Pay) și Alibaba (Alipay). E adevărat, deocamdată acest lucru a început să fie folosit pe scară largă îndeosebi în China.
Iată un fragment edificator din reportajul economic apărut ieri în LE MONDE cu titlul “În China, fața pe post de portmoneu”:

“Există coadă la rafturile tradiționale ale magazinului Carrefour al parcului Zhongshan din Shanghai, vineri, 21 iunie, la ora 18. Dar Lu Shanhu, în vârstă de 28 de ani, își scanează singură produse, apoi fața, și cu asta gata.

În China, automatele de marcat ale supermarketurilor Carrefour sunt acum echipate cu sisteme de plăți cu programe de recunoaștere facială. Dotat cu două camere de supraveghere de mare rezoluție, ecranul recunoaște persoana care trebuie să se fi înregistrat în prealabil și afișează suma de plată pentru cumpărături. Lu Shanhu trebuie doar să introducă ultimele patru cifre ale numărului său de telefon pe terminalul de plată furnizat de WeChat Pay, grupul de internet Tencent și atât.

La doi ani după primele teste din viața reală, plata prin recunoașterea facială convinge tot mai multe magazine. În Beijing, sunt astfel echipate 300 de brutării Wedome, la fel ca unele restaurante KFC, magazine Hema (supermarket-uri hyperlinkate ale Alibaba) sau XiaoYang ShengJian, un lanț de restaurante cu ravioli de carne de porc.

Carrefour estimează că 20% din plăți în general vor fi făcute cu această tehnologie în decurs de doi sau trei ani.
Trebuie spus că acest mod de plată a devenit aproape banal în anumite părți ale Chinei. Aplicațiile bancare, automatele de vânzare, accesul la reședințe sigure, chiar și pentru înregistrarea în hoteluri, recunoașterea facială este necesară peste tot. Doamna Li, 45 de ani, inginer de construcții, a plătit pentru cumpărăturile sale la Carrefour cu un bun smartphone vechi, dar nu exclude folosirea feței sale data viitoare. “Utilizez deja această funcție pentru a mă conecta la aplicația băncii mele. Acest lucru evită necesitatea introducerii unei parole. Și trebuie să fie și mai sigură, deoarece nu este falsificabilă “, crede ea că știe.

În ultimele luni, orașele Shenzhen, capitala chineză a tehnologiei situata vizavi de Hong Kong și Jinan, între Beijing și Shanghai, pe coasta de est, au testat recunoașterea facială pentru a înlocui biletele pe unele linii de metrou.

Pentru consumatori, avantajul este acela de a putea să faceți cumpărături fără portofel sau smartphone. Aceasta este una dintre promisiunile “Internetului lucrurilor”: dacă echipamentul de zi cu zi este capabil să interacționeze cu oamenii, utilizatorul nu mai are nevoie de un instrument – așa cum, astăzi, sunt cardul bancar și smartphone-ul .”

Articolul integral poate fi citit accesând https://www.lemonde.fr/economie/article/2019/07/05/en-chine-premiers-succes-du-paiement-par-reconnaissance-faciale_5485520_3234.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR08moW8r0FOm_QooVlE8N7HNxG59bQlLSv0wlPkpTTbmmbhXZXqxEGCg7k#Echobox=1562311601

Traducere și adaptare: Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.