Actori și regizori ai Teatrului de Nord, la cel mai pretențios și prestigios festival național (foto)

Valoarea și pasiunea profesională a actorilor și regizorilor Teatrului de Nord Satu Mare se bucură de recunoaștere la nivel național.

Directoarea Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu, a anunţat recent teatrele din România incluse în selecţia oficială a celei de-a 29-a ediţii a celei mai pretențioase și prestigioase evenimente culturale de acest gen.

Teatrului de Nord din Satu Mare i se recunoaște valoarea de acum și a fost invitat la FNT cu două spectacole realmente foarte reușite din punct de vedere artistic. Trupa Mihai Raicu – a secției române a Teatrului de Nord – va prezenta piesa ”Janna” de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Dumitru Acriş. Iar trupa Harag György va intra în festival cu piesa “Nu regret nimic” de Székely Csaba, regizată de Fábry Zoltán.

Menționăm faptul că Teatrul de Nord a mai fost prezent la FNT în anul 2013, cu spectacolul ”Paparazzi” de Matei Vişniec, în regia actualului director artistic al secției române, Ovidiu Caiţa.

Jucată  foarte convingător de trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord Satu Mare, piesa ”Janna sau Mâine va fi o nouă zi” a fost scrisă în 2012 şi este o tragi-comedie despre o femeie de succes din zilele noastre, femeie care e obişnuită să aibă sub un control acerb atât propria viaţă, cât şi viaţa tuturor celor din jurul ei. Este o poveste despre prietenie, trădare şi iubire. Este o reflecţie lucidă asupra unor vremuri în care oamenii ajung să plătească excesiv de scump succesul și cariera.

Din distribuţie fac parte Adriana Vaida, Vlad Mureşan, Crina Andriucă, Radu Botar, Anca Similar, Dorina Nemeş, Cătălin Mareş, Sorin Oros, Ioana Cheregi, Andrei Stan, Ciprian Vultur, Lucia Maria Racşan, Roxana Fânaţă, Maya Katerina Pop şi Yvette Princz. Traducerea textului a realizat-o Raluca Rădulescu, iar scenografia Cristian Gătina. De lumini se ocupă Lucian Moga şi Alexandru Dancu, iar de partea video Virgil Puiac.

Piesa de teatru Nu regret nimic de Székely Csaba din repertoriul Trupei Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare a fost, de asemenea, inclusă în programul FNT, festival care întrunește cele mai bune producții ale stagiunii 2018-2019.

Nu regret nimic este o dramă a confruntării cu trecutul și își propune prezentarea unei călătorii interioare a cărei destinație este cunoașterea de sine.

Acei bărbați care, înainte de ’89 au lucrat în cadrul poliției secrete române, Securitatea, având atribuția de a tortura oameni, de a distruge familii și de a închide oameni nevinovați, foarte rar prezintă orice fel de regret pentru faptele săvârșite. S-au considerat, de regulă, niște patrioți desăvârșiți care acționaseră în interesul țării. Mulți dintre aceștia își continuă, în prezent, activitatea în cadrul SRI, Serviciul Român de Informații, iar alții, ajunși la pensie, s-au retras în anonimitate. Personajul principal al piesei Nu regret nimic, Dominik, se înscrie în cea din urmă categorie. Este pensionar și, asemenea colegilor săi, nu simte nici el nici urmă de regret pentru faptele săvârșite în trecut. Piesa, însă, ridică o problemă crucială: ce se întâmplă în momentul în care o astfel de persoană, un fost ofițer de Securitate, își dă seama că a distrus viața singurei persoane pe care a iubit-o cu adevărat în viață?

Distribuția: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt și Keresztes Ágnes, regizor: Lendvai Zoltán, decor: Bátonyi György, cotume: Szabó Anna, regizor tehnic și sufleor: Fábry Zoltán.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.