Banca UNICREDIT, amendată cu 130.000 de euro pentru trădarea unui client! Toate tranzațiile acestuia au fost ilegal dezvăluite

Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a regulilor privind protecţia datelor cu caacter personal (GDPR), o bancă a primit o amendă de 130.000 de euro pentru că a publicat CNP-ul unei persoane și alte date confidențiale.

„Pe data de 27.06.2019, Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat o investigaţie la operatorul UNICREDIT BANK S.A. şi a constatat că acesta a încălcat prevederile art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)”, a informat autoritatea.

Banca UNICREDIT a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 613.912 lei, echivalentul în euro al sumei de aproximativ 130.000 euro.

Sancţiunea a fost aplicată ca urmare a unei sesizări a Autorităţii Naţionale de Supraveghere din data de 22.11.2018 prin care se semnala faptul că datele privind CNP-ul şi adresa persoanelor care efectuau plăţi la UNICREDIT BANK S.A., prin intermediul tranzacţiilor on-line, erau dezvăluite către beneficiarul tranzacţiei, prin formularele de extras de cont/detalii.

„Aceasta a condus la dezvăluirea în documentele ce conţin detaliile tranzacţiilor şi care sunt puse on-line la dispoziţia clienţilor beneficiari ai plăţilor, a datelor privind CNP-ul şi adresa plătitorului (pentru situaţiile în care plătitorul efectua tranzacţia dintr-un cont deschis la o alta instituţie de credit – tranzacţii externe şi depuneri la casierie), respectiv a datelor privind adresa plătitorului (pentru situaţiile în care plătitorul efectua tranzacţia dintr-un cont deschis la UNICREDIT BANK SA – tranzacţii interne), pentru un număr de 337.042 persoane vizate, în perioada 25 mai 2018 – 10.12.2018”, a comunicat oficial autoritatea de supraveghere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.