Se va mai putea folosi limba maghiară în administrația publică din județul Satu Mare? Reacția primarului Kereskenyi

UDMR vrea neapărat să păstreze folosirea limbilor minorităților naționale în administrația publică în localitățile și județele unde o minoritate națională are un procent de peste 20 la sută din populația totală. Noul Cod Administrativ, în forma adoptată săptămâna trecută de guvern, le-ar fi putut anula acest drept. Inclusiv primarul de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a fost extrem de supărat din acest motiv.

Guvernul ar urma să re-discute, astăzi, într-o ședință, pe marginea Codului Administrativ, ordonanța de urgență adoptată deja săptămâna trecută, dar nepublicată încă în Monitorul Oficial, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Sursa citată susține că dezbaterea se va axa pe marginea reglementării modului în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților. Proiectul nu este trecut pe ordinea de zi a ședinței, dar poate fi pus pe ordinea suplimentară la cererea ministerului inițiator – în acest caz Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Decizia guvernului de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea de ieri a premierului Dăncilă cu Kelemen Hunor, întâlnire în care șeful UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

„I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative. Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok”, a spus Kelemen Hunor.

oznor

Potrivit agenției maghiare de presă MTI, care citează Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre”, guvernul a eliminat din Codul Administrativ prevederi precum cea care obligă la afişarea şi în limba minorităţilor a denumirilor străzilor, pieţelor şi parcurilor în acele localităţi unde populaţia minoritată depăşeşte 20 la sută. Printre articolele scoase se numără şi formularele tipizate în limba minorităţilor, precum şi introducerea pragului alternativ pentru folosirea drepturilor lingvistice.

În 28 iunie 2019, într-o postare pe Facebook, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, își exprima profunda indignare în legătură cu adoptarea de către guvern a ordonanței de urgență privind Codul Administrativ într-o formă considerată ca încălcând drepturile lingvistice ale minorității maghiare.

Iată – tradus în limba română – ce a scris primarul Kereskenyi Gabor:

‘’Fix în urmă cu o săptămână, Viorica Dancila a promis primarilor  din 17 reședințe județene că guvernul va adopta Codul de Guvern într-o formă aprobată de parlament … În loc de asta, a fost adoptat un decret care a ignorat principiile autoguvernării și subsidiarității. Să nu mai vorbim de drepturile limbilor minoritare! Asta este ceea ce cuvântul prim-ministrului valorează în această țară! Exemplu de țară ..’’.

Populația județului Satu Mare este de 344.360 persoane, din care 57,9% sunt români și 34,7% sunt maghiari, potrivit datelor înregistrate la recensământul din 2011 (ultimul recensământ official făcut în România).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.