Ioana Bran (PSD), printre inițiatorii și votanții legii datorită căreia românii din străinătate vor vota trei zile

Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare, a votat azi proiectul de lege – inițiat inclusiv de ea – în care se prevede că că votul românilor din străinătate se va desfășura pe parcursul a trei zile – de vineri, până duminică.

În acest sens, Ioana Bran a arătat pe contul ei de socializare că:

”De azi înainte, alegerile vor fi ferite de disfuncționalități și incidente de tipul celor produse la secțiile de votare din străinătate la 26 mai 2019! Am votat astăzi în plenul Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.

După alegerile europarlamentare, Parlamentul a hotărât, la 19 iunie, constituirea unei Comisii Speciale a Camerei Deputaților și a Senatului a cărei sarcină a fost îmbunătățirea legislației privind alegerile prezidențiale.

Codul Electoral stabilește că votul din diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile – de vineri, până duminică. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 și se încheie la ora locală 21.00. Duminica, la fel, iar acolo unde sunt cozi, programul secțiilor de votare va fi prelungit duminică până la ora 23.59.

Alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

De asemenea, alegătorii din străinătate vor putea vota și prin corespondență. Cei care decid să voteze astfel, trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență pe site-ul AEP.

Alte prevederi stabilesc că pentru fluidizarea votării, accesul alegătorilor în sala de vot va avea loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, iar listele suplimentare vor fi automatizate.

Legea a fost votată cu o mare majoritate: 228 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 19 abțineri.

Am fost printre inițiatorii acestei legi care aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește desfășurarea alegerilor. Ca om politic, îmi doresc ca alegerile să fie impecabile ca organizare. Să dispară suspiciunile și neîncrederea, să nu mai fie prilej de nervozitate.

Votul este expresia libertății și democrației, iar pentru mine are o încărcătură solemnă. Alegerile trebuie respectate de toți, iar statul trebuie să vină în întâmpinarea cetățenilor, trebuie să le pună acestora la dispoziție toate mijloacele pentru a-și putea exercita netulburați dreptul la vot. Și iată că o face!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.