Elev sătmărean: ”Cine naiba a inventat și bacalaureatul ăsta?”. Există răspunsuri clare

”Cine naiba a inventat și bacalaureatul ăsta ?”, întreba astăzi, în gura mare, unul dintre elevii de la Colegiul Național Mihai Eminescu în timp ce se pregătea să intre în instituția școlară. ”Nu am idee. Dar de mic mă întrebam cine o fi inventat mersul la școală”, i-a răspuns unul dintre colegi. Ei bine, ”se iegzistă” răspunsuri clare (măcar) la întrebarea mometului, aceea despre bacalaureat…

În această dimineață, la ora 9, a început etapa de probă obligatorie a profilului (real sau uman) din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2019, care poate fi matematică sau istorie.

La istorie, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pornind de la un text despre comunism și Uniunea Sovietică la subiectul I. La un alt, elevii au avut de scris un eseu pe tema spațiului românesc în perioada Evului Mediu.

Cine a inventat Bacalaureatul? 

Supranumit și „Examenul maturității”, Bacalaureatul este unul dintre cele mai importante teste ale sistemului de învățământ românesc. BAC-ul își are originile în Franța, acolo unde a fost introdus pentru prima dată în anul 1801, în urma unui decret dat de Napoleon Bonaparte.

Când s-a dat BAC-ul pentru prima dată în România?

În sistemul de învățământ românesc, BAC-ul a fost adus în anul 1925 de Constantin Anghelescu, un medic chirurg originar din Buzău. Acesta era la acea vreme ministru al Instrucţiunii, corespondentul ministrului Educației de astăzi.

Primul examen de Bacalaureat dat pe teritoriul României avea două sesiuni, una de vară și una de toamnă. Doar 15 din cei 30 de înscriși la BAC-ul din 1925 au promovat. Mircea Eliade a fost unul dintre elevii care a avut ocazia să dea primul examen de BAC de pe teritoriul țării noastre.

Pentru corectitudinea examenului existau comisii numite de minister, fiecare având câte 7 membri. „Materiile fundamentale” erau limba şi literatura română, istoria românilor, geografia României, instrucţia civică și o limbă modernă (la alegere). Acestora li se adăugau alte „două materii speciale”, în funcţie de liceul dorit. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un examen greu. Iar diploma obținută chiar avea valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.