AVERTIZARE. Județul Satu Mare,”gătit înăbușit” și greu suportabil azi. Confortul termic (ITU) e 82,5 (foto)

Potrivit datelor publicate azi de Administrația Națională de Meteorologie, județul Satu Mare se va coace toată ziua. Deși temperatura prognozată va atinge în cursul zilei de azi ”doar” 32 de grade, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășește semnificativ pragul critic – adică de suportabilitate rezonabilă – de 80 de unități, ANM stabilindu-i valoarea la 82,5 unități. Practic, umezeala din aer face și mai dificil de suportat temperatura destul de mare a aceluiași aer, ceea ce poate provoca – mai ales la persoanele mai vulnerabile precum copii, vârstnici, suferinzii de afecțiuni cardiace – senzația de respirație îngreunată sau chiar sufocare.

Indicele de confort termic ITU  cuantifică relația temperatură-umezeală-vânt. Cea mai confortabilă valoare apare în momentul de maximă încălzire al anului (luna iulie) și în climatul de dealuri. Scade în contextul disconfortului datorat încălzirii la câmpie, vântului ce determină răcire pe litoral și, odată cu creșterea altitudinii (dispare la peste 1000m).

Stresul bioclimatic  cuantifică efectul relației temperatură-umezeală-vânt. Este de mai multe tipuri:

  • cutanat: este senzația cutanată percepută în contextul termoreglării, datorită acțiunii temperaturii aerului și vitezei vântului asupra sa
  • pulmonar : este reprezentat de acțiunea tensiunii vaporilor aerieni de apă asupra alveolei pulmonare și mucoasei căilor respiratorii.
  • global: reprezintă însumarea acțiunilor celor cutanat și pulmonar

Prezentăm în continuare informațiile foto ale Administrației naționale de Meteorologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.