Vasile Lucaciu poate fi declarat ”Erou al națiunii române” datorită proiectului promovat de deputatul PNL Romeo Nicoară

Deputatul PNL de Satu Mare Romeo Nicoară a depus la Parlament, în urmă cu un an, un proiect de lege pentru declararea lui Vasile Lucaciu –  născut la Apa, importantă personalitate politică a omânilor din Transilvania care a luptat pentru Unire – drept ‘‘Erou al națiunii române”.

Astăzi, deputatul Romeo Nicoară a anunțat pe contul său de socializare că:

‘E important să păstrăm memoria oamenilor care ne-au marcat destinul. Astăzi a primit raport favorabil proiectul meu de lege pentru declararea lui Vasile LUCACIU – „Erou al națiunii române”. Votul a fost dat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Vasile Lucaciu, personalitate a Sătmarului, unul dintre memorandiști, a fost cu adevărat un erou al României și Transilvaniei, pregătind Unirea de la 1918 și luptând fără teamă pentru afirmarea drepturilor românilor.

După un an de eforturi parlamentare, mai avem doar un pas: votul final în plen. Le mulțumesc tuturor colegilor deputați pentru votul lor!”

Vasile Lucaciu (n. 21 ianuarie 1852ApaComitatul Sătmar – d. 29 noiembrie 1922Satu Mare) a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică monumentală sfințită la 15 august 1890, dedicată unirii tuturor românilor. Avea liceul și studii teologice făcute la Roma, unde a luat și doctoratul. Activând ca scriitor politic, printre altele în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”, inițiator și semnatar al Memorandumului, și lider al Partidului Național Român, a avut de suferit în repetate rânduri represiunea autorităților de la Budapesta. În perioadele în care a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate un cântec: Doina lui Lucaciu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.