După 28 de ani de la apariția Legii fondului funciar, oamenii tot mai au probleme cu pământurile. Și le reclamă la prefectură

Subprefectul Altfatter Tamás a susţinut azi, 2 iulie 2019, audiențele săptămânale cu cetățenii, majoritatea cazurilor prezentate reprezentând probleme de fond funciar. Practic, după 28 de ani de la promulgarea Legii 19 din 1991 pentru reglementarea fondului funciar, încă există oameni care au și acum probleme legate de acest subiect.

Din comuna Călinești-Oaș, o doamnă a prezentat o situație deosebită, în sensul că nu are acces la o casă moștenită, care trebuie să fie întreținută spre a nu se distruge și solicită primăriei din localitate repararea drumului de acces. Subprefectul i-a transmis faptul că, deoarece Consiliul Local Călinești-Oaș are competența exclusivă pentru a decide finanțarea unei asemenea investiții, se va transmite autorității locale solicitarea spre analizarea oportunității cuprinderii în planul de investiții.

O doamnă deține în comuna Valea Vinului un teren din anul 1997, în suprafață de 1,46 ha, conform unei hotărâri judecătorești definitive și a unei hotărâri a Comisiei Județene de Fond Funciar. S-au considerat necesare noi documente pentru clarificarea situației juridice, în acest sens subprefectul a dispus transmiterea unei solicitări către Comisia Locală de fond funciar de a prezenta toate documentele necesare finalizării definitive a acestui caz.

Din comuna Pomi s-au prezentat două persoane, ambele reclamă faptul că nu au primit răspuns la solicitările adresate autorității locale, una privind aplicarea legilor fondului funciar și una solicitând teren pentru a-și construi o casă, fiind familie tânără, cu copii. În ambele situații s-au depus petiții și Instituția Prefectului va solicita punctul de vedere al primăriei Pomi.

O persoană a solicitat sprijin pentru a i se acorda indemnizația pentru persoana cu handicap de la primăria Porumbești și a i se calcula conform normelor legale impozitul pe bunurile pe care le deține în localitate. Subprefectul a solicitat copii de pe toate documentele, urmând a analiza situația în cel mai scurt timp.

Un proprietar al unui imobil din municipiul Satu Mare are depusă o cerere de soluționare a restituirii proprietății către ANRP– Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților din anul 2014 și s-a interesat de stadiul acesteia. A fost informat că anul acesta se împlinește termenul maxim de 5 ani pentru soluționare prevăzut de lege iar Instituţia Prefectului va notifica ANRP pentru a afla stadiul cererii depuse de petent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.