SCANDAL. S-a inventat aplicația de mobil care ”dezbracă” femeile

Publicațiile britanice ”Vice” și ”The Guardian” au anunțat săptămîna trecută că s-a inventat și lansat o aplicație pentru a “dezbrăca” fotografiile femeilor și pentru a produce o imagine nud foarte realistă (folosindu-se multe elemente de inteligență artificială). Această aplicație se numește DeepNude.

”Cu excepția cazului în care începem să luăm în serios misoginismul online, ne vom confrunta cu un viitor în care femeile ar putea să nu poată exista online”, se scrie într-un articol din ediția de sâmbătă a prestigiosului cotidian britanic The Guardian.

 

Sau, mai degrabă, a existat pe internet o aplicație pentru dezbrăcarea oricărei fotografii ale unei femei. Creatorii scandalosului program au blocat săptămâna trecută, joi, posibilitatea de descărcare a acestuia. Asta după ce un articol despre DeepNude apărut în Vice a dezvăluit cât de repede și larg răspândită a devenit aplicația. “Am creat acest proiect pentru divertismentul utilizatorilor cu câteva luni în urmă”, au explicat pe Twitter creatorii aplicației. “N-am crezut niciodată că ar deveni virală și că nu vom putea controla traficul. În ciuda măsurilor de siguranță adoptate (filigrane), deja dacă 500 000 de persoane o utilizează, probabilitatea ca utilizatorii să comită  abuzuri la adresa intimității cuiva este prea mare. Lumea nu este încă pregătită pentru DeepNude”, au explicat aceștia.

Lumea, cu siguranță, nu este pregătită pentru DeepNude, dar ar trebui să începem să ne pregătim. Poate că unii programatori  pot avea o criză de conștiință și să-și retragă programele ofensatoare din mediul online, dar aplicațiile de acest gen vor continua să apară – și vor deveni mai sofisticate. Ca să nu mai vorbim despre faptul că DeepNude nu este nici pe departe  singurul program care permite să se creeza nuduri false foarte realiste. O mulțime de femei sunt deja digitalizate în fotografii sau filme porno fără consimțământul lor – o problemă social care nu e aproape deloc dezbătută.

Răul făcut femeilor atunci când vine vorba de acest tip de obiectivizare sexuală se întâmplă acum”, a declarat Mary Anne Franks – președinta Cyber Civil Rights Initiative –  pentru Huffington Post la începutul acestui an. “Este aproape ca și cum oamenii au uitat că asta a început cu adevărat, că această tehnologie face ca și dezbaterea din jurul drepturilor femeilor să dispară”.

Vice mai atrage atenția că: ”o mulțime de discuții s-au referit la implicațiile pentru politicieni și oameni puternici, ignorând faptul că motivația din spatele multor tehnologii este aceea de a controla oamenii și de a umili femeile, DeepNude, de exemplu, nu te lasă să  dezbrace bărbații, aplicatia este concentrată în special pe femei, iar atunci când cineva a încercat să o folosească pe un bărbat, se pare că “i-a inlocuit pantalonii cu o vulvă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.