Spitalele din județul Satu Mare nu au probleme cu respectarea dreptului la avort. Cu o excepție

Întreruperea de sarcină – fie că este din motive medicale sau pur și simplu pentru că aceasta este voința femeii însărcinate – este un drept legiferat, dar dificil de accesat în România anului 2019. E drept că în județul Satu Mare nu există probleme majore din acest punct de vedere, dar în (prea) multe spitale din țară (inclusiv din Cluj Napoca și București, de exemplu) lucrurile nu stau cum ar trebui.
Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI –  Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, au publicat în iunie 2019 raportul ”Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”. Rezultatele raportului sunt  considerate îngrijorătoare.

Monitorizarea a fost realizată în luna aprilie 2019, înaintea sărbătorilor de Paște. În urma studiului făcut a rezultat că din cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină

  • se fac întreruperi de sarcină oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns)
  • nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns) unul fiind cel din Tășnad, județul Satu Mare (n.r.)
  • se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).

Nu s-au putut primi mai multe informații prin telefon de la 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns). 

Autorii raportului menționează în mod expres: ”Atragem atenția că nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și a problemelor de ordin medical, cât și al nașterilor în rândul adolescentelor.” 

De asemenea, raportul menționat reamintește faptul tragic că în România peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului în perioada comunistă, iar îngrădirea accesului femeilor la întrerupere de sarcină la cerere conduce la avorturi făcute în condiții improprii. Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure, constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD, 2018).

Conform acestui raport, spitalul din Tășnad nu face vorturi la cerere în zilele care sunt sărbători religioase. Toate celelalte spitale din județul satu Mare nu au nici o problemă cu respectarea nerestricționată a dreptului la avort.

Înaintea publicării raportului a fost transmisă o adresă către Ministerul Sănătății pentru a afla care sunt măsurile pe care ministerul le va lua pentru a asigura accesul tuturor femeilor la întreruperile de sarcină la cerere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.