Zeci și zeci de mistreți uciși de pesta porcină în județ! Toate piețele de animale rămân închise

Cu toate că serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sătmărene  au menținut un nivel ridicat al gradului de alertă  și au respectat  cu strictețe măsurile de prevenire a răspândirii acestei boli, în această săptămână a fost diagnosticat un caz pozitiv,de Pestă Porcină Africană (PPA) la un porc domestic, crescut într-o exploatație non profesională din localitatea Bercu Nou.

Iar din cei 150 de mistreți găsiți morți –  un număr de 116 capete au fost confirmați ca pozitivi, iar  din cei 1329 mistreți împușcați,  un număr de 33 de mistreți au fost confirmați ca pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza județului.

                                                                                                                                                                                       Direcția Sanitară Veterinară atrage atenția în mod deosebit că TOATE aglomerările și expozițiile de animale, din TOATE localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

  • În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități.
  • S vor aplica și respecta toate măsurile de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.  Acestea fiind reprezentate de,  împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații  permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de  a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face  doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
  • Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
  • Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
  • Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
  • DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
  • În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.