Inspectorii sanitar-veterinari au amendat producători din piețe. Și avertizează asupra riscului de toxiinfecție alimentară

Și în această săptămână, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare a  continuat acțiunea de verificare a unităților de alimentație publică, precum și a altor unități care comercializează produse de origine animală ,non-animală, legume și fructe, din zonele de agrement din județ. În urma acestor controale a fost supusă măsurilor de sechestru/reținere oficială și confiscată cantitatea de 24,5 kg carne și preparate din carne, în valoare de 857,5 lei, care a fost dirijată spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 4 sancțiuni contravenționale din care, 1 amendă contravențională în valoare totală de 1.200 lei, – 1 amendă contravențională de 1.200 lei – 1 patiserie Satu – Mare – pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare și depozitare a produselor alimentare și 3 avertismente – 3 – producători particulari din piețele agroalimentare, din localitățile : – 1 Agriș, – 1 Satu – Mare, – 1 Cărășeu, pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor, fructelor și a altor produse, fără respectarea condițiilor de igienă.

În comunicatul de presă al DSVSA Satu Mare se mai fac următoarele precizări de interes public: ”Având în vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 666/2019 privind măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

La întrebările, unor cetățeni din județul nostru ,adresate specialiștilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, vă răspundem, în acest comunicat, la intrebarea:

Ce trebuie să știm despre toxiinfecția alimentara cu stafilococ ?

Toxiinfecția este determinată de stafilococul enterotoxic care contaminează mai des, anumite alimente cum ar fi laptele, cașul, telemeaua, crema de brânză, dar și alte alimente și produce enterotoxine termorezistente. Aceasta apare brutal cu grețuri, vărsături, cefalee, amețeli, scaune diareice apoase. De obicei, nu apare febra.                                                                                                   Primele semne de toxiinfecție alimentară cu stafilococul enterotoxic apar după : 30 minute – 4 ore, de la consumul alimentelor.

Masuri de prevenire a toxiinfecției alimentare:

  • Folosește exclusiv apa potabila la prepararea alimentelor.
  • Spală-te corect si des pe mâini;
  • Prepara carnea corect si evita sa consumi carne din surse nesigure;
  • Nu consuma produse lactate nepasteurizate;
  • Consuma mâncarea imediat după pregătirea ei, nu după ce a stat ore întregi la temperatura mediului ambiant;

Boala începe brusc cu rău general, slăbiciune, dureri de cap, vărsături, etc. In formele ușoare se poate face un tratament naturist. Formele grave, se vor trata doar după consult medical, in spitalele de specialitate.   De regulă, simptomele intoxicației alimentare dispar in 2-3 zile, fără apariția unor complicații, astfel ca nu este necesar niciun tratament medicamentos. Deshidratarea cauzata de vărsăturile și diareea severa, este principala complicație care poate apărea, iar scopul principal al tratamentului este înlocuirea lichidelor si electroliților pierduți prin diaree sau vărsături.  Odată cu îmbunătățirea stării generale, se poate începe dieta cu banane, orez, compot de mere, pâine prăjită sau biscuiți”.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956 .

                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.