Doar jumătate din populaţie are canalizare. În mediul rural, procentul e sub 10% 

Unul dintre criteriile ale gradului de civilizație materială resimțit la un moment dat de locuitorii oricărei țări din lume este reprezentat de nivelul de racordare și utilizare a rețelelor de canalizare. România nu stă deloc grozav (nici) din acest punct de vedere. Iar, în România, regiunea Nord-Vest – din care face parte integrantă și județul Satu Mare – este pe locul 3 din totalul celor 8 regiuni de dezvoltare în care este structurat teritoriul național din punct de vedere administrativ.

În anul 2018, un număr de 10.293.041 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 52,7% din populaţia rezidentă a României, cu 314.155 persoane mai mult decât în anul 2017, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (86,3%), urmată de regiunea Centru (65,0%) și Vest (59,4%).

Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile: Sud-Muntenia (36,5%), Nord-Est (36,7%) și Sud-Vest Oltenia (38,8%).

În anul 2018, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9.400.517 persoane, reprezentând 89,5% din populația rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 892.524 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 9,9% din populația rezidentă rurală a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.