STATISTICI. Un adevărat COD ROȘU la divorțuri în județ – media generală: 4 pe minut

Gâlceava poate izbucni din orice: de la neprepararea hranei, lipsa chefului de relații intime, urletele copiilor, gelozia, alcoolismul etc. Alteori motivele sunt mult mai prozaice: nu vrea să locuiască la ţară unde soţul are slujbă, i-a devenit urât bărbatul sau îl plictisește soția, pur şi simplu.

Înainte, se numea ”carte de despărțire”, dar azi îi zice divorț. Motivele pentru care un cuplu divorța nu erau foarte diferite acum câteva sute de ani față de cele invocate azi, doar că se numeau altfel. Violența fizică se numea ”traiul rău”. Adulterul era și el pricină de jalbă, adică de introducere a cererii de divorț.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, au fost circa 31.000 de divorțuri în tot cursul anului trecut, adică circa 126 de divorțuri/zi lucrătoare. Asta înseamnă aproape 16/oră, adică un divort la 4 minute. Oricum calculezi, nu ai cum să nu remarci că acel jurământ ”până când moartea ne va despărți” nu trece de 15 ani. Conform statisticienilor, în județul Satu Mare exact aceasta este durata medie a căsătoriilor care sfîrșesc prin divorț – 15 ani.

 

Câteva date statistice relevante

În anul 2018 numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă a fost de 30.857, în scădere cu 290 divorţuri comparativ cu anul 2017.

În mediul urban, în anul 2018, s-a înregistrat un număr aproape dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural.

Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă, a fost în anul 2018, de 4,6 căsătorii la un divorţ.

Valoarea maximă a numărului de divorţuri s-a înregistrat la grupa de vârstă 40-44 ani pentru bărbaţi şi pentru femei la grupa de vârstă 30-34 ani. Cam unul din 5 divorțuri și la bărbați și la femei. Urmează atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor de grupa de vârstă 35-39 ani.

Viața de cuplu durează, în medie, 9,2 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei.

Pe judeţe, vârsta medie la divorţ a înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Tulcea, pentru bărbaţi (44,6 ani) şi pentru femei în judeţele Hunedoara şi Ialomiţa (40,7 ani). Cea mai mică valoare a vârstei medii la divorţ s-a înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud atât pentru bărbaţi (41,5 ani), cât şi pentru femei (37,1 ani).

Divorţurile s-au pronunţat în 47,3% dintre cazuri din vina ambilor soţi, 11,0% din vina soţului, 3,9% dintre cazuri din vina soţiei şi 37,8% din alte cauze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.