„SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE” – marcarea Zilei Internaționale Antidrog în județul Satu Mare

 

26 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, cu scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru contracararea acestui fenomen.

Anul acesta, tema propusă de UNODC este „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, temă ce îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei. Un răspuns eficient la problema drogurilor are nevoie de colaborarea strânsă între justiţie, sănătate şi serviciile sociale, pentru a oferi soluţii integrate, în acord cu convenţiile internaţionale şi cu respectarea drepturilor omului.

În concordanță cu misiunea instituțională și, implicit, cu obiectivele specifice cuprinse în documentele strategice în domeniul reducerii cererii de droguri, Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură, ca în fiecare an, organismelor internaționale în marcarea Zilei Internaţionale împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, prin organizarea de activităţi, la nivel naţional, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la dinamica acestui fenomen.

La C.P.C. „Floare de Colţ” Halmeu (județul satu Mare) va avea loc, în data de 26.06.2019, între orele 11.00 – 14.00, un eveniment de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, centrat atât pe promovarea unui stil de viaţă sănătos, prin sport şi activităţi în aer liber, cât şi pe dobândirea unor informaţii despre efectele negative ale consumului de droguri, prin activităţi interactive între copii şi specialiştii C.P.E.C.A. Activitatea va fi susţinută de specialişti din cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare şi Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Satu Mare.

În cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Satu Mare, reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare va susţine o prezentare cu privire la „Fenomenul consumului şi traficului de droguri (în special al noilor substanţe psihoactive.

De asemenea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare desfăşoară, în parteneriat cu Serviciul de Probaţiune Satu Mare, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare, proiectul „Safe choices” a cărui obiectiv este reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni pe fondul consumului de alcool şi droguri.

Activităţile sunt subsumate campaniei UNODC – „SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE. JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE”, alături de instituţiile din domeniul justiţiei, sănătăţii şi al reintegrării sociale, precum şi o serie de acţiuni de promovare a unui stil de viaţă sănătos adresat copiilor şi tinerilor din comunitate.

 

***

Subtemele campaniei de anul acesta se referă la:

  1. Tratament adaptat pentru consumatorii de droguri:

Pentru a oferi acces la tratament pentru persoanele care consumă droguri, instituţiile din domeniul justiţiei şi sănătăţii trebuie să lucreze împreună.

Acest lucru se aplică pentru serviciile de tratament şi cele de reducere a riscurilor disponibile atât în  comunitate, cât şi în mediul privativ de libertate.

  1. Crearea legăturii între prevenire, tratament şi incluziune socială:

Întărirea legăturilor de comunicare în familii, şcoli şi comunitate poate creşte rezistenţa tinerilor în faţa drogurilor şi poate susţine reabilitarea şi reintegrarea socială, ajutând la prevenirea criminalităţii şi a violenţei.

  1. Acumularea cunoştinţelor necesare în domeniul justiţiei şi al sănătăţii:

Sunt necesare studii şi analize pentru a cunoaşte cât mai bine problematica drogurilor, pentru ca factorii de decizie să fie cât mai bine informaţi şi pentru ca deciziile care se iau în domeniu să fie bazate pe evidenţe ştiinţifice.

 

  C.P.E.C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.