Ra, cea mai cunoscută zeitate egipteană pentru români

Românii sunt persoane extrem de superstițioase. Dacă o pisică neagră îți taie calea, atunci clar ceva rău se va întâmpla. Să nu mai vorbim de faptul că atunci când te ”mănâncă” palma stângă, ai de dat bani, iar când te ”mănâncă” palma dreapta ai de primit bani. Sunt zeci de superstiții la români, însă nimic nu se compară cu vremea Egiptului Antic, atunci când crezul într-o sumedenie de zei îi făceau pe oameni să-și însușească câteva superstiții pentru fiecare zeitate în parte.

Una dintre cele mai cunoscute figuri din Egiptul Antic este Ra, Zeul Soarelui, cel care a fost propriul sau creator. El este tatal zeilor Shu, zeul vantului, si Tefnut, zeita ploii. Iar puterea sa de creatie nu s-a oprit aici, el taindu-si propriul falus si din doua picaturi de sange a dat nastere altor doua fiinte supranaturale, personificari ale intelectului, Hu (autoritatea) si Sia (intelepciunea). Si Ra si-a mai folosit puterile pentru a bifa zei la foc automat.

Regele Soarelui era reprezentat ca un om cu un cap de soim, incoronat cu un disc solar si un sarpe sacru. Mai exista si o alta reprezentare a sa, in lumea subpamanteana pe care o strabate noaptea. Este vorba de un cap de berbec.

Poate nu te-ai astepta, dar Ra este un personaj extrem de cunoscut printre români. Nu, nu datorita studierii Egiptului Antic in scoala primara, ci pentru foarte popularul slot Book of Ra. Daca vreodata auzi vreun pustan de 18-19 ani ca se duce sa citeasca o carte, sa stii ca s-ar putea sa nu fie din aceea cu foi de intors, ci cu “speciale”. De pe piata jocurilor de noroc, sloturile reprezinta principala sursa de distractie pentru români.

Ra este personajul principal in slotul Book of Ra, dar nu putem ignora o alta tematica – Cartea Mortilor, insumarea textelor funerare cunoscute ca si Vraji de Chemare. Credinta intr-o viata care continua mortii i-a determinat pe marii egipteni sa-i imbalsameze pe cei decedati si sa construiasca piramidele. Astfel, ei voiau sa-i fereasca de trecerea timpului, caci timpul e trecator, iar piramidele dateaza pentru totdeauna.

Cultul lui Ra a fost foarte puternic in perioada Vechiului Regat, cand Templele Soarelui era construite in onoarea lui, iar cultul sau central era la Heliopolis, in Cairo. Coincidenta (sau nu), la Cairo va incepe noua editie a Cupei Africii pe Natiuni, fiind pentru prima oara in istorie cand competitia se desfasoara pe timpul verii europene. Nationala gazda, Egipt, va intalni Zimbabwe in meciul de deschidere, vineri, 21 iunie. Mo Salah este asteptat sa straluceasca si sa-si conduca nationala spre al optulea succes in competitia continentala.

Pe langa “pacanele”, romanii au o relatie foarte stransa cu pariurile sportive. Asa ca nu vor rata, cu siguranta, oportunitatea de-a paria ceva pe Cupa Africii pe Natiuni, mai ales pe partida de debut, in care Egiptul este mare favorita, potrivit bookmakerilor. Este o vara in care romanii vor renunta putin la propriile traditii si le vor adopta pe cele egiptene. Pana la urma, trebuie sa “iasa Ra si pe strada lor”.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.