”Cămeșa oșenească”, vedetă la sărbătorirea Zilei Universale a Iei de la Negrești Oaș

În noaptea “cerurilor deschise”, de Sânziene, IA  – și îndeosebi superba “cămeșă oșenească” – va fi sărbătorită și la Negrești Oaș, în cadrul unor manifestări care au scop  promovarea patrimoniului cultural românesc şi a valorilor tradiţionale ale poporului român.

Cu acest prilej, admiratorii portului popular autentic din județul Satu Mare sunt invitați mâine, 23 iunie 2019, de la ora 12,30, la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, să celebreze împreună piesa principală a costumului popular românesc și tradițiile de Sânziene, alături de  ansamblurile folclorice ,,Flori de tradiții” din comuna Valcău, județul Sălaj, sub îndrumarea dnei prof. Monica Ember,  împreună cu ansamblul folcloric ,,Sânzienele”, coordonat de Maria Tripon, alături de Asociația de voluntari a Liceului Teoretic Negrești-Oaș, coordonați  de Angelica Hoban.

Nu va lipsi expoziția meșteșugărească cu Floare Finta, Floare Hotcă, Anica Mare, Maria Finta, Mirela Bud, Mihaela Deac și Ana Hotcă.

Comunitatea oșenească s-a remarcat de a lungul timpului prin păstrarea și promovarea tradițiilor. Este de datoria noastră să promovăm ia românească autentică, inclusiv “cămeșa oșenească” rămasă atât de vie și în timpuri moderne, și să încurajăm promovarea ei ca element de identitate națională și locală.

Organizatorii acestei manifestări sunt Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, prin Muzeul Ţării Oaşului, şi instituţiile de învăţământ din Negreşti Oaş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.