Liderul sindical Dan Burulea: ”sătmărenii se simt furați când își plătesc impozitele!”

Astăzi, 21.06.2019, a început în jurul orei 9, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, o interesantă și, pe alocuri, foarte animată ședinţă a Comisiei de Dialog  Social avându-l ca mediator pe prefectul județului satu Mare, Darius Filip. Dialogul a fost inițiat de liderul sindical Dan Burulea – președintele Uniunii județene Sindicale CNSLR- Frăția filiala Satu Mare -, una din teme fiind de larg interes pentru toți sătmărenii: cam care este, exact, metoda de calcul a majorării impozitelor pe clădiri și autoturisme stabilită de Consiliul Local al municipiului Satu Mare pentru anul 2019?

Flancat de alți trei lideri sindicali județeni, Dan Burulea și-a început expunerea prin prezentarea unor evidente neconcordanțe dintre articole din Codul Fiscal și textul Hotărârii nr. 101/2018 a Consiliului local Satu Mare prin care se stabilea nivelul impozitelor locale.Apoi, pentru a fi și mai explicit, a povestit celor prezenți neplăcuta experiență personală trăită în momentul în care și-a achitat dările locale, experiență despre care e convins că au traversat-o toți sătmărenii în momentul plătirii impozitelor locale.

”Am tot fost anunțați de administrația locală că în anul 2019 vom avea de plătit impozite mai mici, dar când m-am dus la Direcția de Impozite și Taxe Locale am fost obligat să plătesc mai mult decât anul trecut. Eu personal consider că am fost furat cu peste 42 de lei de Consiliul local. La fel ca toți sătmărenii care s-au dus la ghișeu. Fiecare a avut, în realitate, de plătit mai mult chiar dacă și-a făcut calculele dinainte și a ținut cont de anunțurile cu scăderi de impozite!”, a afirmat răspicat Dan Burulea.

În esență, el contestă atât modul de calcul al impozitelor utilizat de administrația locală, cât mai ales cvasitotala lipsă de accesibilitate generală și de transparență a acestui mod de calcul. În sprijinul contestației sale, el a invocat prevederi din Codul fiscal care se bat cap în cap, în opinia sa, cu textul unor articole din hotărârea de Consiliu local referitoare la cuantumul impozitelor.

Cert este că explicațiile venite din partea reprezentanților administrației publice locale nu l-au mulțumit deloc pe Dan Burulea, acesta insistând din nou mai ales pe faptul că tocmai legislația invocată de ”explicatori” nu a fost deloc respectată și solicitându-i prefectului Darius Filip să fie reverificată legalitatea hotărârii de Consiliu local privitoare la impozite.

Prefectul Darius Filip a afirmat că va dispune juriștilor instituției reverificarea cerută de liderul CNSLR-Frăția Satu Mare, chiar dacă, în această fază a argumentațiilor, totul pare mare degrabă să țină de un mod de comunicare defectuos al administrației publice locale.

 

                                                                                       

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.