Câte cabinete medicale școlare avem, de fapt ? Prefectul cere clarificări de la ISJ și DSP

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurate azi la Prefectura Satu Mare – ședință condusă și moderată de prefectul Darius Filip -, liderul CNSLR-Frăția Satu Mare, Dan Burulea, a mai abordat o temă de larg interes pentru sătmăreni: modul în care se asigură asistența medicală în școlile din județul Satu Mare.

Dan Burulea a demonstrat – concret, cu adrese oficiale provenite de la Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Sănătate Publică Satu Mare – că lipsa de comunicare interinstituțională naște contradicții. Cum ar fi aceea că ISJ ar fi scris că există 37 de cabinete de medicină generală și stomatologie într-un total de 127 de unități școlare, iar DSP susține că ar funcționa 67 de cabinete medicale în școlile din județ. Asta pe hîrtie. Pentru că, prezentă la ședință, Delia Gavra – inspector general adjunct al ISJ Satu Mare -, a afirmat cu totul altceva: ‘‘cunoscând tema ședinței de azi, am solicitat prin e-mail tuturor unităților școlare să ne comunice cât mai repede dacă au sau nu cabinet medical funcțional. Din totalul de 127 de unități școlare cu personalitate juridică, până în momentul de față mi-au răspuns prin e-mail 91 dintre ele, iar 50 dintre acestea au comunicat că au cabinet medical.”

Conform unui comunicat al Instituției Prefectului, ”referitor la cabinetele medicale proprii ale unităților de învățământ de stat din județul Satu Mare, acestea sunt finanţate de autorităţile locale, care au şi competenţa evidenţei numărului şi a dotării acestora. În cadrul unităţilor administrativ-teritoriale mici, care nu pot să asigure un post de medic şcolar, atribuţiile sunt preluate de medicii de familie.

Directorul executiv al DSP Satu Mare, medicul Macrina Mihai, a informat participanţii despre faptul că în fiecare an se fac evaluări ale stării de sănătate a elevilor, cel puţin prin respectarea obligaţiei legale de a prezenta documente medicale în dosarul de înscriere a copilului/elevului într-un ciclu de învăţământ şi face un apel pentru conştientizarea părinţilor privind verificarea stării de sănătate a elevilor, prezentarea la medic la primele simptome ale bolii şi de a preveni bolile contagioase.

La final, prefectul a solicitat reprezentanţilor instituţiilor ca până la începerea noului an şcolar să existe la nivelul judeţului Satu Mare o evidenţă actualizată privind numărul cabinetelor şcolare, dotarea acestora, încadrarea cu personal sanitar, medici respectiv asistenţi medicali.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.