Aseară au căzut peste Sătmar 630.000 metri cubi de apă!!! Canalizarea suportă mult mai puțin

Ploaia năvalnic-torențială care a căzut aseară, timp de aproximativ o oră, peste municipiul Satu Mare, a produs o serie de mini-inundații în diverse locuri, din centru până la pasajele de pe B-dul Henri Coandă și din Soarelui.  Evident, sistemul de canalizare și colectare al întregului municipiu nu a făcut deloc față.

Ioan Leitner, directorul general al APASERV Satu Mare a declarat în exclusivitate pentru Sătmăreanul.net că ”chiar în dimineața asta un coleg a făcut toate calculele și putem să vă informăm că aseară au căzut peste Satu Mare 630.000 metri cubi de apă pe oră. Rețeaua de canalizare a orașului nu a fost proiectată pentru astfel de cantități – care evident sunt determinate de modificările climaterice -, ea fiind proiectată pentru a suporta doar 45.000 de metri cubi pe oră. E adevărat că avem un canal colector mai mare, cu o înălțime de doi metri, dar și acesta s-a dovedit total insuficient pentru colectarea și evacuarea mai rapidă a uriașei cantități de apă căzută într-un răstimp scurt.”

Potrivit sursei citate, nu există soluții care să aibă eficiență imediată împotriva inundațiilor care apar în municipiul Satu Mare după fiecare ploaie mai consistentă. Până acum s-a mai dat în funcțiune un  bazin de retenție în Micro 17 și alte două – pe str. Vulturului și pe str. Fabricii – sunt deocamdată doar în fază de prefezabilitate.

Aseară APASERV a intervenit cu aproximativ 40 de oameni și cu cele șapte autospeciale din dotare pentru a face tot posibilul pentru evacuarea mai rapidă a apelor din zonele afectate. Oricum, nici intervențiile pompierilor de la ISU Satu Mare – care oferă un sprijin consitent și profesionist de fiecare dată – nu au fost deloc ușoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.