Răsturnare de situație? Poziția DGASPC Satu Mare referitor la cazul tinerei de la centrul Cristiana din Carei

Ca urmare a evenimentelor petrecute la Centrul Cristiana din Carei în urmă cu câteva zile Direcţia Generală De Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului Satu Mare a transmis astăzi, 12 iunie, poziția lor oficială referitor la faptele presupuse că s-ar fi petrecut la acest centru. În cele ce urmează vă redăm această poziție:

 

“În ultimele zile, anumite publicații online dezbat intens un presupus caz de viol/sadism, petrecut in cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Cristiana din municipiul Carei, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare.
Potrivit acestora, o beneficiară în vârstă de 33 de ani, care suferă de handicap mintal sever, ar fi fost violată în mod repetat în ultimele luni de către cel puţin doi bărbaţi, internați și ei în acelaşi centru. După cum afirmă sursele citate “În noaptea de duminică spre luni, tânăra ar fi fost supusă unui adevărat supliciu. Instigat de unul dintre cei care o violau în mod repetat pe tânără, un alt pacient i-a introdus tinerei o coadă de lopată în vagin şi în anus”.
Atât Poliția, cât și DGASPC Satu Mare a demarat câte o anchetă în acest caz. Dorim să specificăm că incidentul s-a petrecut duminică, după amiază, nu noaptea, așa cum arată publicațiile. Cercetările interne preliminare arată că cel mai probabil, a avut loc o altercație, fără tentă sexuală. Lopata despre care se vorbește este o lopețică de jucărie, cu care beneficiarii s-ar fi luat la bătaie. La acest centru majoritatea celor internați fiind persoane cu handicap psihic sever, ei sunt predispuși la agresivitate, deci necesită o atenție speciala din partea angajaților. Ancheta se află în derulare.
Conducerea DGASPC Satu Mare, în conformitate cu normele în vigoare și în vederea bunei derulări a cercetărilor nu poate oferi alte relații, în timpul desfășurării anchetei Poliția este singurul organism abilitat de a oferi informații despre cazul anchetat. Însă, din punctul de vedere al Direcției, dacă se va dovedi veridicitatea cazului – chiar dacă este vorba doar de un act de violență fără tentă sexuală, – iar personalul centrului se face responsabil de cele întâmplate, se vor lua măsurile drastice (până la desfacerea de contracte de muncă, sau chiar și reorganizarea centrului). Sancțiunile vor viza toți angajații, de la conducerea unității până la portar, urmând ca aceștia să suporte și consecințele stabilite de lege.

Director general

Dragoș Mariana”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.