INEDIT. „O zi în satu meu” – un proiect extraordinar al ATOPO (galerie foto)

Proiectul ”O zi în satul meu” a fost realizat de Protopopiatul Ortodox Român Oaș și Asociația Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Oaș – ATOPO, cu binecuvântarea PS Părinte Justin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, fiind dedicat ”Anului omagial al satului românesc”.
Colaboratori: Muzeul Țării Oașului, Casa de Cultură din Negrești Oaș, Liceul I.G. Andron, Clubul copiilor, cu susținerea Primăriei din Negrești Oaș.
Proiectul a fost aplicat în ziua de sâmbătă, 9 iunie 2019, într-un spațiu natural, atemporal, dar perfect original, acolo unde biserica de lemn de secol. XVII este străjuită de casele țărănești din diferite zone etnofolclorice ale Țării Oașului.
Un grup de 50 de participanți, tineri și persoane vârstnice (oșeni autentici, cunoscători și promotori ai tradițiilor ancestrale), au experiat viața autentică tradițională a satului românesc cu activități specifice din traiul zilnic obișnuit al unui țăran de sorginte oșenească (”familii” organizate în jurul unui bătrân -înțeleptul casei- au desfășurat activități de-a lungul unei zile întregi care au presupus asigurarea existenței, manifestarea credinței și împărtășirea bucuriei tradițiilor: rugăciunea în biserica satului, gătitul și gustarea traditională, meșteșuguri, pășunatul oilor, munca câmpului (cositu și făcutu clăii) desfăcutu mălaiului, torsu, tâmplăria, țesutu, vâltoarea, frământarea aluatului pentru pâine și prescuri, jocurile copilăriei, danțul la ciupercă etc.
Participanții înscriși în program s-au conformat traiului autentic oșenesc prin purtarea costumului traditional simplu, respectarea sarcinilor de conviețuire socială și muncă, respectiv adaptarea la nevoile existențiale (fără sursă de curent și fără telefoane).
A fost probabil unul dintre cele mai îndrăznețe programe cultural-educaționale, prin care s-a realizat un salt în timp, înspre trecutul părinților și străbunilor, experiența acestora fiind trăită aievea de protagoniștii acestui act ancestral. Imaginile vorbesc de la sine.
Scopul programului a fost acela de a promova valorile tradițiilor și spiritualitatea satului românesc, de a-i determina pe tinerii generației noastre să-și conștientizeze originea și identitatea, să iubească și să promoveze frumosul, credința și patrimoniul moștenit.
Tinerii implicați reprezintă ATOPO și sunt din Parohiile Negrești-Oaș, Vama, Prilog, Turț, Lechința, Cămârzana, Racșa, iar vârstnicii colaboratori sunt oșeni păstrători și promotori ai tradițiilor, originari din Negrești-Oaș, Prilog și Vama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.