Ce este „ Intoxicația cu apă ” ?

Apa este lichidul vital pentru organism, iar medicii ne sfătuiesc să ne hidratăm corespunzător pentru a fi sănătoși. De asemenea, organismul uman nu poate supraviețui fără aceste lichid vital mai mult de o săptămână. Hidratarea, spun nutriționiștii, este utilă în curele de slăbire. Cu toate acestea, apa poate deveni un dușman, dacă este consumată în cantități exagerate și poate duce chiar intoxicația cu apă și apoi la moarte.
În mod ideal o persoană poate consuma în jur de doi litri de apă pe zi. Cercetătorii, au publicat recent un studiu, în care spun care este cantitatea de apă care poate omorî un om prin intoxicație cu apă. Se pare că 6 litri de apă pot ucide o persoană de 75 de kilograme, dacă această cantitate este băută într-un timp scurt. Intoxicația cu apă se mai numește hiponatremie și este o stare letală atunci când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult. Când consumi cantități foarte mari de apă, într-un timp foarte scurt, nivelul sodiului și al electroliților din corp scade. Rinichii nu mai pot face față cantității de lichid, astfel că apa ajunge în sânge și mai departe direct în celule, determinând mărirea exagerat în volum acestora. Atunci când celulele creierului ajung să-și mărească volumul, starea pacientului devine foarte gravă și poate duce rapid la deces. Asta deoarece în urma măririi în volum a creierului în cutia craniană sunt presate punctele cele mai importante din creier, precum trunchiul cerebral – unde se găsesc centrii ce controlează respirația. Simptomele intoxicației cu apă sunt: durerea de cap, oboseala, amețeala, starea de vomă, urinările frecvente și stările de confuzie. Această problemă apare destul de rar, însă destul cât să-i îngrijoreze pe cercetătorii. Intoxicația cu apă apare cel mai des la sportivi, la muncitorii din diverse domenii, a căror activitate se desfășoară preponderent în soare, care pot ajunge să se hidrateze excesiv, dar și la adolescenții care fac ”concursuri” de băut apă. O directivă europeană, specifică că ”apa nu poate preveni întodeauna deshidratarea”. Afirmația are la bază un studiu care a durat ani de zile și care a concluzionat că apa nu este întotdeauna responsabilă de hidratarea corectă a organismului. Deci, oricâtă apă am bea, acest fapt nu poate controla deshidratarea, care are parese și alte cauze, fiind o afecțiune provocată de un dezechilibru ce nu poate fi rezolvat doar prin consumul de apă. Cercetătorii afirmă că excesul de apă poate duce la scăderea puterii de concentrare sau la hiponatremie, adică la scăderea cantității de sodiu din organism sau chiar la inflamarea creierului. Ca să nu mai vorbim de tulburările somnului, prin folosirea frecventă a toaletei pe timpul nopții. Cantitatea de apă recomandată ar fi în jur de 30 ml de apă pentru fiecare kg/corp. Așadar, un adult de 60 kg – 80 kg, ar trebuie să bea 1,8 l – 2,4 litri apă pe zi. Pentru animalele domestice și cele de companie, specialiști veterinari recomandă mai ales în perioada caniculară, asigurarea cu apă la discreție și amenajarea unor bazine cu apă, care să poată fi folosite cât mai des pe parcursul unei zile, mai ales pentru animalele de pază și companie.

sursa: DSVSA Satu Mare

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, sătmărenii sunt rugați să apeleze CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.