Fenomen electoral paranormal ? UDMR a primit zeci de mii de voturi în zone fără maghiari

Deși au trecut doar trei zile de la alegerile europarlamentare, deja au apărut apăsate semne de întrebare privind apariția, brusc , a zeci de mii de voturi în locuri total surprinzătoare. De fapt, e vorba de un veritabil fenomen paranormal, demn de celebrul serial ‘’Dosarele X’’, de care pînă și presa din Ungaria se miră foarte.

”S-a întâmplat o minune ? Românii au votat cu zecile de mii pentru UDMR” – titrează Magyar Hang

Conform rezultatelor furnizate de Biroul Electoral Central, UDMR a obținut zeci de mii de voturi în plus și scoruri de câteva ori mai mari decât la ultimul scrutin care a implicat competiția între partide, parlamentarele din 2016. Rezultatele UDMR au fost chiar spectaculoase în Neamț și Dâmbovița, unde procentele au crescut chiar de 6-7 ori. Inclusiv în Oltenia, Moldova și Dobrogea – zone în care au răsărit brusc mii de voturi pro-UDMR, dar în care populația maghiară abia dacă numără câteva sute (cel mult) de persoane.

 

Dubiosul magnetism electoral al UDMR în țară

 

În total discutăm de circa 27 de județe fără comunități cunoscute de maghiari, dar unde UDMR la alegerile de duminică a obținut peste 21.000 de voturi în plus față de parlamentarele din 2016. În termeni procentuali, discutăm totuși de circa 0,3% din total, deci puțin probabil că aceste scoruri „umflate” ar fi ținut UDMR departe de realizarea pragului electoral având în vedere scorul final al partidului – circa 5,7%.

În general, scorurile mai mari de câteva ori față de parlamentarele din 2016 au venit în județele din sud și din Moldova acolo unde PSD-ul a avut majoritate.

Conform hotnews.ro – ”În Dolj au fost 1468 de voturi pentru UDMR, deși datele ultimului recensământ arată o populație de numai 192 de maghiari în județ. (…) În Teleorman, la numai 18 unguri înregistrați în evidența populației conform recensământului, au existat 667 de persoane care au optat pentru UDMR. (…) În Galați, cu 133 maghiari în evidență, au fost 1376 de voturi pro UDMR. La Botoșani, 926 de voturi și numai 14 unguri în evidență”.

Scoruri mai mari față de acum trei ani s-au consemnat și în alte județe, cum ar fi Tulcea, Vâlcea, Suceava sau Vrancea unde procentul a fost tot subunitar, dar dublu, triplu sau chiar de peste cinci ori mai mult față de 2016.

Rezultatele obținute sunt subunitare, dar pot fi considerate un aport pentru Uniunea Democrată a Maghiarilor din România care, acum o săptămână era considerată în pericol de a nu trece pragul electoral. Rezultatele parțiale de la ora scrierii acestui articol plasează UDMR la 5,7%.

 

Festivismul manipulatoriu al UDMR Satu Mare

 

Nu există nicio îndoială, totuși, în privința faptului că UDMR a câștigat hotărât alegerile europarlamentare în județul Satu Mare. Fapt subliniat, de altfel, și în conferința de presă de ieri a liderilor UDMR Satu Mare, Csaba Pataki și Gabor Kereskenyi. Amândoi au subliniat faptul că scorul electoral județean al formațiunii politice a maghiarilor din România a fost semnificativ mai mare (cu peste 1500 de voturi în plus în reședința de județ, de pildă) decât la precedentele alegeri europarlamentare. Dar, evident, nu au pomenit nimic despre faptul că au obținut mai puține voturi decât la ultima confruntare electorală între toate partidele, adică decât la alegerile parlamentare interne din 2016.

Ceea ce e ușor manipulatoriu, totuși. E adevărat, pe de altă parte, că depinde de criteriile la care se raportează aceste cifre. Oricum, liderul organizației județene, Csaba Pataki, scotea în evidență faptul că a câștigat, cu scoruri chiar  mari, inclusiv în localități în care formațiunea politică a maghiarilor din România nu are membri în funcții de primari sau viceprimari, ba chiar nici măcar vreun consilier local. El a dat exemplul localităților Căuaș, Tiream, Sanislău, Ciumești. ”Cred că sunt cel mult cinci secții de votare din județ în care nu prea am avut voturi”, a declarat Pataki Csaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.