Votul la referendum poate fi inutil. Ce facem cu micile șpăgi de zi cu zi ?

 

După cum foarte bine se mai știe, în 26 mai s-a desfășurat, concomitent cu alegerile europarlamentare, și referendumul național referitor la chestiuni importante legate de domeniul sensibil – și vital – al Justiției. În cadrul acestui referendum, românilor li s-a cerut să răspundă la două întrebări (se știu care, nu le mai repetăm). În mod firesc, românii au perceput acest referendum ca fiind direct unul împotriva corupției. Așa că au votat categoric și majoritar împotriva corupției. Mai concret, împotriva corupției clasei politice.

În județul Satu Mare, peste 80 la sută dintre participanții – mulți – la consultarea populară au votat că nu mai vor nici corupție și nici punerea de bețe în roate demersurilor instituțiilor anticorupție.  Adică au votat masiv mai ales – repetăm, și nu degeaba – împotriva corupției la nivel înalt. Dar cum rămâne cu corupția, șpaga și pilele din viața de zi cu zi de la nivelul omului de rând ? (Ar fi interesant un referendum și pe tema asta – dar n-o să-l organizeze nimeni pentru că nu are interesul politic să o facă (deocamdată).

Foarte mulți sătmăreni au început, inteligent și lucid, să formulexe astfel de întrebări de bun-simț pe rețelele de socializare. Merită să redăm în continuare, pentru felul direct în care se exprimă, una dintre dintre aceste postări.

Mirela Fanea, originară din Negrești Oas,  e plecată împreună cu soțul ei la munca în Franța (la Paris). Și exprimă câteva rugăminți. De fat, câteva recomandări absolut firești. Pentru ca votul de la referendum să nu se dovedească, pe termen mediu și lung, inutil pentru schimbarea mentalităților păguboase destul de persistente în viața cotidiană.

‘’Dacă tot am votat masiv împotriva corupției, aș avea și eu câteva rugăminți la voi. Începând de astăzi:

  • Nu mai îndesați plicul în buzunarul halatului medicului, infirmierei, brancardierului etc. Au salarii.
  • Nu mai “pierdeți” între talon și asigurare vreo bancnotă de 50 sau 100 de lei. Ați greșit în trafic, suportați rigorile legii. Ele se aplică pentru toată lumea, nu doar pentru Dragnea.
  • Nu mai strângeți bani pentru ‘’doamna’’ de Crăciun, Paște, 1 martie, 8 martie, Ziua Recoltei etc. Un buchet de flori este sufficient.
  • Nu mai duceți porcul, vițelul, oaia, curcanul sau orice altă vietate în stare inițială sau prelucrată pentru a obține un post ‘’călduț’’.
  • Nu mai mergeți cu pachetul de cafea, cutia de bomboane etc. la ‘’cunoștințele’’ pe care le aveți prin instituții să vă bage în față. Stați la coadă ca toata lumea.

Altfel votul de azi (din 26 mai – n.r.) e fix degeaba’’, și-a încheiat postarea Mirela Fan

2 Comentarii la "Votul la referendum poate fi inutil. Ce facem cu micile șpăgi de zi cu zi ?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.