Rahatul de la Apaserv, ținut secret de autorități. De ce riscă sătmărenii să rămână brusc fără apă

 

 

Nu e uman ce se întâmplă, dincolo de aparențe, în Satu Mare. Tropăiala partinică generală, inclusiv de prin județul Satu Mare, generată de campania electorală pentru europarlamentare, la care se adaugă și promovarea evenimentelor ocazionate de Zilele Orașului, a făcut ca sătmărenilor să li se ascundă oficial faptul că ar putea fi expuși unui risc major.Riscul de a rămâne, la robinetele de acasă, fără nicio picătură din principalul obiect al muncii al  APASERV Satu Mare. Exact, e vorba de apă. Lichidul vital pe care această societate îl furnizează, exclusiv contra cost, tuturor locuitorilor județului Satu Mare. În cazul în care s-ar întâmpla așa ceva, fiecare sătmărean se va gândi instantaneu la două întrebări de bun-simț: de ce ?, respectiv cine e de vină dacă eu risc să rămân fără apă chiar dacă îmi plătesc cinstit facturile ? Bine, nu mai pomenim și eventualele binecuvântări – din alea care invocă practici sexuale necunoscute îngerilor – la adresa vinovaților. La prima întrebare, aia cu de ce ? e ușor de răspuns: angajații Apaserv au deja la îndemână un motiv de grevă foarte valabil (expus succint în continuare).

 

Banii înapoi, că-i bai !

Potențialul risc la care sunt expuși sătmărenii a fost prezentat, deja, de articolul intitulat ”Angajații Apaserv Satu Mare, puși să restituie premiile. Milioane de lei de recuperat” apărut în data de 16 mai 2019 pe site-ul de știri PresaSM.ro. Merită citată introducerea acestui articol al colegilor noștri: ”Angajații Apaserv Satu Mare vor fi obligați să restituie premiile pe care le-au primit în anul 2016, au aflat reporterii PresaSM. În urma unor controale efectuate în anii 2017 și 2018 de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca s-a stabilit că premiile acordate angajaților s-ar fi făcut în mod ilegal. Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Conducerea Apaserv, prin directorul Ioan Leitner, a precizat pentru PresaSM că dispoziția Fisc-ului este obligatorie, potrivit legislației în vigoare. Cu toate acestea, reprezentantul Apaserv a precizat că se va contesta această decizie.”

Practic, aproape fiecare angajat – de la cel mai mic în sus – al APASERV Satu Mare este acum obligat să restituie niște bani cu care s-a trezit pur și simplu în plus pe statul de plată. Acești bani reprezintă premii și majorări salariale pe care le-au primit – fără să le ceară ei !! -, datorită faptului că în contabilitatea societății apărea, pentru anul 2015, un profit baban de peste 7,9 milioane de lei. Conform surselor noastre, sumele care se solicită a fi restituite se situează între aproximativ 400 și 7500 de lei. Așa că, pentru recuperarea prejudiciului, APASERV și-a dat în judecată proprii angajați pentru a-i obliga pe aceștia să restituie banii pe care ei i-au primit pe statul de plată. Cererile de chemare în judecată sunt deja înregistrate la Tribunalul Satu Mare.

Și, când te legi aiurea de salariul pe care el știe că l-a luat legal, nu l-a furat, orice om are dreptul să se revolte și chiar să intre în grevă.

 

Sătmărenii ar vrea nisște răspunsuri concrete

La APASERV acționari ultra-majoritari sunt Consiliul local Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare (restul sunt primăriile din județ). Acești acționari au determinat punerea, negociată politic la nivel local, în funcții a unor persoane în consiliul de administrație – al cărui președinte este Bela Matuz – și în echipa managerială – din care fac parte Ioan Leitner, directorul general, și Dănuț Stegerean, actual director general adjunct și fost director general în perioada când s-au acordat angajaților APASERV banii pe care acum tot APASERV îi pretinde înapoi.

Fiind în mod evident o societate de largă utilitate publică, avem câteva întrebări pentru autoritățile sătmărene, alea care au ascuns până acum sub preș rahatul de la Apaserv și nu fac nimic:

  • Se recunoaște sau nu faptul că acele prime și majorări salariale au fost legal acordate angajaților APASERV ?
  • Prejudiciul invocat de Fisc a fost cumva creat din vina și/sau în legătură cu munca prestatată de angajații dați acum în judecată ?
  • Banii APASERV sunt bani publici, fiind banii Consiliului local și ai Consiliului județean. Curtea de conturi Satu Mare ce controale a făcu la APASERV și care au fost concuziile exacte ?
  • Cine sunt vinovații – din punct de vedere administrativ și contabil – pentru situația creată la APASERV ?
  • Ce le veți spune sătmărenilor dacă se vor trezi brusc fără apă în cazul unui protest extrem al angajaților APASERV ?

 

Așteptăm, un pic, răspunsurile oficiale ale autorităților sătmărene. Dacă o lălăie, ne documentăm noi mai adânc. Și vom prezenta totul sătmărenilor. Cu nume, sume și dume.

 

 

 

 

 

 

Un Comentariu la "Rahatul de la Apaserv, ținut secret de autorități. De ce riscă sătmărenii să rămână brusc fără apă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.