Inundații în Călinești-Oaș ! Risc major în Turț, Gherța Mare, Huta Certeze (FOTO)

 

Inundațiile au și început să facă prăpăd în Țara Oașului, la Călinești-Oaș. Din păcate, în conformitate cu informările actualizate ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, există serioase riscuri ca acest fenomen să se întâmple și la Turț, Gherța Mare, Huta Certeze, Lechincioara și Boinești.

În schimb, pe râul Crasna, la Craidorolț și Domănești, se menține încă doar cota de atenție.

La Călinești, apele și-au început revărsarea încă din această dimineață.

 

,,Ploile căzute în ultimele 24 h au inundat câteva gospodarii din amonte lacului de acumulare Calinesti, aseară la ora 20 raportările de la serviciul SGA Calinesti Oas au raportat faza I de apărare. Deoarece apa este în crestere, peste câteva ore vom întra în faza a II a de apărare. Raul Talna și Tur sunt inundate între diguri. Va vom tine la curent cu noi informații peste câteva ore”, a scris primarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, pe contul său de Facebook.

Prezentăm în continuare lista localităților din județul Satu Mare aflate sub monitorizare specială de către autorități și avertismentele oficiale în vigoare pentru fiecare localitate în parte:

– COTELE DE INUNDAŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Tur – Călinești (420)-județul Satu Mare
– COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Tur–Turulung (350+70)-jud.SM, Tur – Micula (270+6)-jud.SM, Crasna – Craidorolț (350+66)-jud.SM, Crasna–Domăneşti (400+61)-jud.SM,
 COTELE DE PERICOL râurile la staţiile hidrometrice: Turţ – Gherţa Mare (370+48)-jud.SM
– COTELE DE ATENŢIE râur Tur – Negrești Oaș (170+10)-jud.MM, Valea Rea–Huta Certeze (170+25)-jud.SM, Valea Rea –Măguricea (250+20)-jud.SM, Lechincioara – Boinești (320+28)-jud.SM,
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 18 din 21.05.2019, vala bil până astăzi la ora 24,oo.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ cod roșu pentru fenomene imediate, o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ cod portocaliu pentru fenomene imediate și două ATENȚIONARI HIDROLOGICE  pentru fenomene imediate.
sursa: INHGA
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din nordul și centrul ţării, cu depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.
Datorită propagării viiturilor formate anterior, se vor mai situa peste COTELE DE ATENȚIE cursurile mijlocii și inferiorare ale unor râuri din bazinele Turului, Someşului, Crasnei cu valori cuprinse între 10-100 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.