OFICIAL ! Inundații în desfășurare pe Crasna și pe râul Turț

 

Pe râul Turț a fost depășită cota de pericol cu 48 de centimetri

 Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de ore au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă, cu depășirea cotelor de apărare, pe mai multe râuri din județul Satu Mare.

Astăzi, la ora 10.00, a fost depășită cota de pericol cu 48 de centimetri, pe râul Turț, în localitatea Gherța Mare. La ora 12.00, nivelul cursului de apă era în scădere. De asemenea, în amonte de Acumularea Călinești-Oaș,  la ora 12.00, se înregistrau depășiri ale cotelor de atenție pe râul Tur, la stația hidrometrică Negrești-Oaș și pe Valea Rea, la stațiile hidrometrice Huta Certeze si Măguricea.

Astăzi, până la ora 16.00, este în vigoare Avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – COD PORTOCALIU emisă de  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE  pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crasna – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Craidorolț, județele Sălaj și Satu Mare.

Personalul SGA Satu Mare monitorizează în teren evoluția evenimentelor și este pregătit pentru intervenții pe cursurile de apă în vederea asigurării secțiunii de scurgere.

Specialiștii ABA Someș-Tisa solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

 

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.