De ani de zile, nici un dig nou în județ – Turul și Crasna depășesc cota de atenție !

 

”Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării.” Așa începe prognoza de azi-dimineață a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Astfel că, pentru următoarele 24 de ore, a fost instituit un cod portocaliu de inundații în județul Satu Mare pentru râul Crasna (la staţia hidrometrică Crasna – Domăneşti).

Asta după ce ieri a fost instituit un avertisment similar pentru râul Tur, în Țara Oașului.  Acestea sunt zonele în care se produc inundații aproape în fiecare an. Și iau autoritățile prin surprindere, de parcă nu ar fi fost mai simplu să se construiască pur și simplu niște sisteme de apărare pentru evitarea unor astfel de păcătoșenii naturale.

Nici Someșul nu se simte prea bine, de altfel. Creșterea debitului râului care străbate municipiul Satu Mare este vizibilă.

Din fericire, în această zonă există un dig zdravăn (încă). Dig construit imediat după catastrofalele inundații din data de 14 mai 1970. Dar, oricum, INHGA consideră că, inclusiv pe Someș, ”se impune urmărirea  evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.