PNL Satu Mare: contre pe euro și intrarea în Schengen într-un an

 

 

 

În cadrul unei conferințe de presă, doi lideri ai PNL Satu Mare – deputatul Romeo Nicoară și președintele organizației județene, Adrian Albu –  împreună cu vicepreședintele național al PNL, deputatul de Cluj Adrian Oros, au prezentat foarte succint câteva puncte din proaspătul program politic al PNL care s-a lansat oficial în urmă cu două zile.

Adrian Albu a precizat direct de la bun început: “suntem în campanie electorală, astfel că și prin presă încercăm să conștientizăm cetățenii în legătură cu importanța prezenței lor la votarea din 26 mai”. Apoi, după ce a caracterizat programul politic al PNL ca fiind “un document care definește exact ce și cum vrem să facem noi”, a prezentat în varianta pe scurt patru puncte din acesta – referitoare la susținerea totală și promovarea unității Uniunii Europene, condiționată însă de înlăturarea categorică a ideii unei Europe “cu două viteze”.

Deputatul liberal Romeo Nicoară a continuat pe aceeași idee, dar a atras atenția asupra faptului că “după 12 ani de la aderarea României, integrarea în Uniunea Europeană continuă încă, astfel că viitorii europarlamentari liberali trebuie să contribuie activ la integrarea deplină”. Oricum, conform programului politic al PNL din care a citat, Romeo Nicoară consideră că “este necesar un MCV (mecanism de cooperare și verificare) pentru absolut toate statele europene astfel încât starea statului de drept și a respectării drepturilor omului să fie realmente monitorizată peste tot, nu doar în România”. În continuare, deputatul sătmărean a afirmat că viitorii europarlamentari liberali vor face demersuri concrete pentru ca, împreună cu restul familiei politice europene din care face parte, să obțină aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen – chiar a avansat termenul de un an, termen condiționat însă și  de o viitoare eventuala accedere la putere a PNL în România.

De asemenea, Romeo Nicoară a declarat că PNL susține și aderarea României la zona monedei unice europene. Dar nu a mai putut avansa niciun termen estimativ în legătură cu acest subiect pentru că “în acest moment România nu îndeplinește niciun singur criteriu din cele necesare pentru asta”. Pe această temă, președintele PNL Satu Mare Adrian Albu l-a contrazis hotărât, spre finalul conferinței de presă: “în acest moment, eu sunt categoric împotriva aderării României la zona euro pentru că adoptarea monedei unice ar face să dispară mecanismul actual de echilibrare economică reprezentat de cursul de schimb pe care Banca Națională îl utilizează pentru protejarea economiei noastre de mari dezechilibre. Poate că am putea adera la zona euro după cel puțin 4-5 ani, dar numai cu condiția unei creșteri reale a competitivității economice”.

Deputatul clujean Adrian Oros a afirmat, la rîndul său, că “cel mai important beneficiu al faptului că suntem în Uniunea Europeană este ceva despre care se vorbește surprinzător de puțin: pacea. Datorită UE avem și noi garanții de securitate cum nu am mai avut niciodată. De aceea nu înțeleg deloc discursurile eurosceptice sau pe cele extremist-naționaliste”. Apoi el a criticat actuala putere politică pentru neacordarea la timp a subvențiilor agricole promise, pentru fariseismul legat de combaterea fenomenului dublului standard al produselor industriale europene și pentru inexistența normelor de aplicare necesare pentru legi care au fost promulgate deja.

În final, liberalii sătmăreni au reiterat îndemnul adresat sătmărenilor de a ieși la vot în ziua de 26 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.