Probleme mari pentru societățile comerciale care lucrează pământ în arendă

 

La audienţele săptămânale susținute de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, s-au prezentat patru fermieri, arendaşi de terenuri agricole în zona Satu Mare. Aceştia au solicitat o rezolvare pentru o problemă care susțin că poate duce inclusiv la situaţia de a nu putea lucra terenurile. Prefectul a convocat la întâlnire și conducerea APIA deoarece problema ridicată de fermieri este imposibilitatea obținerii subvențiilor europene pentru toate terenurile pe care le lucrează. Începând cu acest an, adeverințele necesare agricultorilor pentru completarea dosarului la APIA se elibereazã de primăria municipiului Satu Mare doar pe baza documentelor de proprietate. Numărul proprietarilor de terenuri care au finalizate documentele de proprietate (inclusiv înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate) este redus, ceea ce complică situaţia arendaşilor de terenuri, care se văd în imposibilitatea obţinerii subvenţiilor pentru întreaga suprafaţă lucrată. Este cunoscută problema deţinerii terenurilor în baza titlurilor de proprietate sau a adeverinţelor emise de comisiile locale de fond funciar, complicatã de moșteniri şi succesiuni nefinalizate în acte. Prefectul a recomandat reprezentanţilor fermierilor sprijinirea persoanelor care au dat terenurile în arendã pentru clarificarea situatiei juridice a terenurilor agricole şi în paralel căutarea unei soluţii împreună cu conducerea primăriei.

Un domn din Halmeu, care a cumpărat în anii ’90 treizeci de ari de teren în satul Porumbesti nu poate sa finalizeze documentele de proprietate deoarece moștenitorii fostului proprietar nu recunosc vânzarea. Prefectul i-a recomandat o nouă încercare de mediere cu mostenitorii legali, iar daca nu reuşeşte, unica soluție o reprezintă acţionarea în judecată.

O doamnă a revenit pentru a treia oară cu problema legată de vecinul care deţine mai mulţi stupi de albine în comuna Botiz. Deşi primăria a amendat persoana deţinătoare de albine şi a dispus mutarea stupilor într-o zonă sigură, în baza prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr.9/ 28.02.2019, proprietarul albinelor păstrează în continuare un număr de stupi pe acelaşi amplasament. Prefectul a dispus verificarea aspectelor reclamate şi informarea petentei referitor la soluţionarea problemei.

Tot o problemă de fond funciar a prezentat prefectului Darius Filip, o doamnă din comuna Valea Vinului, în sensul că terenul pe care dorește punerea în posesie (vechiul amplasament) este în acest moment ocupat. Contactat, primarul comunei a asigurat petentei o audiență de urgență și va prezenta acesteia situația terenurilor disponibile din rezerva de la nivelul unității administrativ-teritoriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.