Sorin Faur: eu sper că vă țineți promisiunea de la început ,că toți vom fi împreună…

Greva de la Electrolux pare să fi intrat într-o nouă fază, cea a războiului informațional. Cel puțin asta rezultă din ultimul apel lansat de către liderul de sindicat Sorin Faur către greviști. Tonul acestuia nu mai pare însă atât de plin de încredere iar dacă citim printre rânduri, din ceea ce spune el s-ar putea înțelege că greva s-ar putea încheia în cele din urmă prin părăsirea ei de către o parte din sindicaliști. Iată ce spune Faur:

“Am vazut scrisoarea trimisa de 100 de angajati Electrolux care nu se afla in greva,si trebuie sa spun iarasi ,ca si la vechea scrisoare ca are un limbaj de PR evident ,mai ales ca angajatii Electrolux nu mai sunt la lucru de mai mult de o saptaman.Nici chiar Managementul nu mai este la lucru,cel care trebuia sa nogocieze cu grevistii(unii sunt la schii in Austria),si-au luat un concediu binemeritat..Desi noi am cerut negocieri si pt astazi ,si in fiecare zi ,ei ne-au amanat pt 06.05 .2019 pt ca asa aveau ei informatii ca de luni 06.05 oamenii vor intra la lucru.
Astazi ,cand au vazut ca nu este adevarat ,au intrat in panica si au facut 2 lucruri deodata,au dat drumul la o scrisoare a cica 100 de angajati pe care nu-i pot numi ,ca cica secretul informatiilor, si au trimis o scrisoare la grevisti ,personal,in cutia postala la fiecare,prin care aduc acuzatii Sindicatului dar ii asigura pe muncitori ca sunt bine primiti inapoi fara nici un fel de repercursiuni.
Liderii sindicali din Electrolux ,nu au adus niciodata injurii membrilor de sindicat care nu au aderat la greva,puteti viziona toate filmarile care s-au facut de-a lungul grevei,si in general nu au adus injurii nimanui.
E adevarat ca si noi consideram ca daca mai multi ar fi intrat in greva s-ar fi rezolvat mai repede conflictul.
Desi ,si ceilalti care erau membrii de sindicat ar fi trebuit sa aiba acces la liderii lor de sectie sau pe fabrica,in timpul grevei, ni s-a interzis accesul in fabrica,in afara sediului sindicatului.
Nici macar la locurile de fumat ale fabricii nu am avut acces.Daca vroiam sa fumam o togara trebuia sa iesim din fabrica.Ni s-au sters codurie de la imprimantele fabricii ca nu mai putem tiparii nimic si multe altele care nu mai merita amintite.
Nu liderii de sindicat au decis in fiecare zi ce trebuie facut,ei n-au facut altceva decat sa respecte decizile grevistilor care ,de la inceput au avut o cerere si si -au mentinut-o.
Liderii de sindicat au promis din prima zi ca vor fi alaturi,langa,in fata si in spatele grevistilor pana cand acestia vor putea,pentru ca cerintele lor sunt legitime ,sunt corecte si ele izvoresc din Codul de conduita a Electrolux.
Dar sa nu uitam ca cei care ne-au tinut in greva 8 saptamani nu au fost liderii de sindicat ci Conducerea fabricii care i-a spus si Ministrului Muncii inainte cu o luna, ca primele negocieri o sa le aiba in 18 aprilie ,aspect recunoscut de acesta in urma cu cateva zile intr-o emisiune televizata ,si intradevar de atunci au inceput sa-si schimbe ofertele si sa fie mai maleabili la .negocieri.
Conducerea a urmarit de la inceput dezbinarea Sindicatului si desfiintarea lui ,daca se poate.Dar eu cred ca salariatii Electrolux ,si mai ales membrii de sindicat ,indiferent ca sunt in greva sau nu, sunt mai inteligenti decat spera actuala Conducere si isi dau seama ca numai cu un Sindicat puternic pot sa -si mentina un minim control(pana la schimbarea legii dialogului social) asupra a ceea ce se intampla in fabrica.
Poti sa ai incredere intr-un om ,care de la venirea in fabrica ne-a transformat dintr-o familie ,cum eram ,in niste dusmani intre noi,din niste oameni care veneam cu placere la fabrica,in oameni care venim cu scarba.
As putea continua cu astfel de comparatii ,dar cred ca fiecare dintre voi stiti realitatea.
Eu, personal, m-am intalnit cu multi oameni care nu sunt in greva,si sunt sindicalisti si nici unul dintre ei nu m-a acuzat pe mine ca as fi instigat eu pe grevisti impotriva lor.
Mai mult, au spus ca ,asta e ,ei au o alta optiune ,nu pt ca le ajung salariile, dar stiau ca va greu de a obtine ceva iar dupa aceea,pt ca nu au intrat de la inceput ,nu stiau cum vor fi primiti de ceilalti,dar le-au spus celorlalti sa mearga pana la capat ,daca au intrat in hora.
Oricum ,ultimele actiuni ale conducerii denota faptul ca timpul de promisiuni de incheiere a grevei a expirat.
Atacarea liderilor de sindicat,sub orice forma, era ultima actiune in planul lor.
Dar eu sper ca va tineti promisiunea de la inceput ,ca toti vom fi impreuna sa ne aparam la incheiere , indiferent ca este muncitor sau lider.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.