Fotogalerie. Sâmbra oilor azi la Negrești Oaș

Astăzi 30 aprilie, pe Dâmbu lui Hașca din locul Abrănești a fost reeditată azi, pentru al doilea an consecutiv, Alesul – sărbătoarea străveche oșenească ce marchează începutul vieții păstorești.

Și azi, ca și acum 100 de ani, am urmat ritualul sacru al Sâmbrei așa cum îl știm din străbuni. Nu a lipsit mulsul oilor în știmb și măsurişul laptelui, sfințirea păcurarilor și a oilor. Toate acestea în sunet de tulnic, pentru ca însâmbratul să fie de bun augur. După ce toate acestea au fost înfăptuite, a urmat masa tradiţională pe două rânduri, cu bucatele tradiționale aduse de sâmbrași, acompaniată de țâpurituri și de ceterași.

Ne-am bucurat să-i avem alături pe ministrul Apărării Naționale, senatorul Gabriel Leș, deputatul Ioana Bran, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Florin Iura, prefectul Darius Filip, alături de primari, consilieri județeni și locali, directori de instituții, oameni de cultură și alți invitați.

A fost o sărbătoare sacră, la care ne-am bucurat să-i avem oaspeți și pe maramureșenii care de 1 Decembrie 2018 au pornit împrenă cu negreștenii și oșenii noștri spre Alba Iulia pentru a duce un mesaj de unitate și de pace, dar și pe moții care i-au întâmpinat atunci în Cetatea Marii Uniri. Azi, pe Dealul Abrănești, moroșenii și moții din Alba au fost alături de negreșteni și de oșeni pentru a demonstra la Centenarul nostru că România e una! Că România este unită când noi suntem uniți, cât ne respectăm trecutul și unii pe alții!

Îi mulțumesc și cu această ocazie lui Ștefan Berinde – Ștefanu` Bodii și familiei sale pentru inițiativa la care ne-am alăturat și noi, pentru că avem obligația de a păstra vii tradițiile noastre oșenești și meșteșugul născut pe meleagurile noastre, de a le duce mai departe și de a le insufla generațiilor viitoare dragostea de frumos, de autentic și dragostea de neam și de țară!” a declarat cu ocazia acestui moment primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.