Marian Apostol: Vom continua boicotarea Electrolux în întreaga Europă

Președintele Cartel Alfa Caraș Severin, prezent de foarte multe zile în mijlocul greviștilor din Satu Mare,  reacționează la ultimul comunicat de presă al companiei Electrolux și face o serie de precizări într-o scrisoare deschisă adresată companiei.

Celor din sensibila și ipocrita conducere a companiei Electrolux Satu Mare!

Domnilor, iarăși v-ați pus la treaba specialiștii în PR, și după mult efort aceștia au reușit să extragă din puțul gândirii lor un comunicat care demonstrează fără putere de tăgadă ca PR-ul se învață muncind, și de aceea este o știință a comunicării care nu poate fi la îndemâna oricui. Crearea și întreținerea unei bune reputații publice este un proces complex și continuu. Dacă faci acest lucru doar foarte rar, și doar pentru a te justifica, este dificil să captezi atenția publicului țintă, și cu atât mai puțin, să ai influență asupra opiniilor și deciziilor acestuia.
Am citit cu atenție comunicatul de presa semnat de companie, și constat că nu a reușit să mă emoționeze de loc! Nici frica… și nici respect nu am simțit, ci poate doar o fărâmă de înverșunare, pe care cu mare greutate încerc sa mi-o reprim sperând totuși că într-un târziu veți realiza că adevărul este cel ce simplifica lucrurile iar minciuna este cea care creează haosul.
În tot comunicatul plătit de compania Electrolux, din banii produși de salariații pe care-i țineți în greva, pe lângă o mare de minciuni se poate vorbi și despre o jumătate de adevăr.
Da este adevărat că întreaga campanie de boicotare a produselor Electrolux aparține Confederației Naționale Sindicale ,,Cartel ALFA” (poate totuși veți reuși să ne folosiți numele în mod corect). Campania este derulată fără participarea sindicatului SAMUS, care încă mai speră în responsabilitatea socială, atât de des clamată de ,,PR-ul” dumneavoastră. Pentru informarea dumneavoastră voi spune că până acum am derulat campania de boicotare prin multe orașe din tară, și am fost întâmpinați cu mult interes și simpatie de cumpărători! Motiv pentru care, imediat după sărbătorile de Paști, vom continua activitatea în fiecare reședință de județ, prin intermediul colegilor noștri din filialele județene ale Confederației Naționale Sindicale ,,Cartelul ALFA”. Avem în vedere și o agenda de boicotare externă, după data de 15 mai, când un număr corespunzător de sindicaliști, din aceia care nu se sperie de amenințările dumneavoastră și nici nu se lasă păcăliți de discursul melodramatic, duplicitar și lipsit de fair-play, se vor deplasa prin orașe importante din Europa pentru a face cunoscut că produsele ELECTROLUX poartă amprenta unui comportament antisocial, lipsit de orice valoare umană.
Trebuie să mărturisim că această acțiune nu ne este pe plac, și nici agresivă nu este! Este însă răspunsul nostru la ,,situația deja dificilă prin care trec toți angajații Electrolux”, din cauza aroganței și inflexibilității de care dați dovadă.
Sindicatul SAMUS este afiliat la Cartel ALFA, iar acest lucru ne obligă să asiguram sprijinul confederației în situația relei credințe pe care o manifestați în mod constant, în relația cu sindicatul și cu salariații, de la momentul 1 ianuarie 2018, când s-a decis transferul taxelor sociale de la angajator la angajat.
La acel moment ați fost una din puținele companii existente în România care în loc să majorați salariile cu valoarea taxelor transferate de la firma către salariat, ați preferat să acordați doar un bonus pe care sa-l folosiți ca element de șantaj în relația cu sindicatul și cu salariații.
Pe lângă această dovadă clară a lipsei de elementar fair-play, adaug alte câteva extrase din comunicatul de presa trimis.
Spuneți că:
Acțiunile Cartel ALFA ,, nu sunt concentrate pe negocierea contractului de muncă ci pe defăimarea companiei noastre prin orice mijloace, amenințând siguranța consumatorilor prin boicotarea produselor Electrolux”
OBS: Într-o singură frază ați introdus cel puțin trei minciuni:
Minciună 1: Acțiunile noastre vor să grăbească tocmai negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Iar dovada este că se vor încheia chiar în primul minut după semnarea acestuia.
Minciuna 2: Nu folosim ,,orice” mijloace pentru defăimarea companiei Electrolux. Calitatea produselor Electrolux nu am atacat-o ci dimpotrivă am vorbit elogios chiar la plecarea din Satu Mare, aspect ce poate fi dovedit prin înregistrarea de la ITV Satu Mare. Am vorbit doar despre exploatarea cruntă a salariaților și plata unor salarii care îi plasează la limita subzistenței.
Minciuna 3. Cum și în ce fel am amenințat siguranța consumatorilor!? Spre neliniștea dumneavoastră vă anunțăm că… au fost în deplină siguranță și că ne-au aplaudat și ne-au îmbrățișat, felicitându-ne pentru faptul că am luat atitudine împotriva bătăii de joc la care sunt supuși salariații români. Acest aspect ne încurajează să continuăm.
Spuneați că: ,,vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că situația fabricii Electrolux este rezolvată într-o manieră pașnică și constructivă și nu prin utilizarea unor forme ilegale de protest, manipulare și dezinformare.”
Minciuna 1. Când am ajuns noi la Satu Mare, dialogul era înghețat iar peste 400 de angajați erau deja în greva, fiind trimiși de dumneavoastră să protesteze într-un țarc, departe de urechile factorilor decizionali din fabrică. Probabil ca aceasta-i maniera pașnică și constructivă în care înțelegeți să vă rezolvați problemele!
Minciuna 2. Ilegal a fost doar faptul că timp de peste patru săptămâni ați refuzat orice discuție cu sindicatul, cu toate în perioada conflictului legea vă obligă la negociere.
În rest… constat, oarecum amuzat, că vă declarați împotriva manipulării și dezinformării dar nu vă dați înapoi să le folosiți din plin ca și instrumente de lucru.
Spuneați că: ,,Dialogurile care pot rezolva situația actuală trebuie să fie conduse de reprezentanții companiei și de liderii sindicali SAMUS, în interesul tuturor angajaților Electrolux.”
Minciuna 1. Nu exista dialog ci doar interferențe de cuvinte, fraze, fără legătură între ele și fără sens, cu ajutorul cărora se creează un zgomot de fond dar nu se poate comunica niciodată.
Minciuna 2. Legea dă dreptul sindicatului să solicite consiliere din partea structurilor sindicale la care este afiliat pentru situația negocierilor de contracte sau a conflictelor de muncă.
Minciuna 3. Prin poziția adoptată, timp de 8 săptămâni, reprezentanții companiei au dovedit fara echivoc că interesul angajaților nu face parte din prioritățile lor.
Spuneți că: ,,În timp ce acțiunile de boicot și protest erau în plină desfășurare, ne-am concentrat eforturile doar asupra soluționării acestei situații, încercând să ajungem la un consens care să răspundă așteptărilor reprezentanților sindicatului și să negociem cu ei.”
Minciuna: V-ați întâlnit doar pentru a dovedi instanței de judecată, care v-a impus să vă așezați la masa negocierilor, ca sunteți deschiși dialogului. În realitate discuțiile au fost foarte scurte și seci, rezolvarea problemei fiind ultima prioritate. V-ați întâlnit mai des cu avocații pe care i-ați pus să facă plângeri penale liderilor de sindicat, cei despre care spuneați anterior ca vă sunt parteneri (chiar singurii) de dialog pentru rezolvarea problemei. Mie mi se pare că de data aceasta chiar excelați în ipocrizie!
Spuneți că: ,,până în prezent, am revizuit oferta noastră financiară de două ori de la prima propunere contractuală. Ultima noastră ofertă financiară include un contract pe doi ani cu o creștere totala de 26,4% raportat la salariul de bază brut al unui angajat din producție, constând într-o creștere treptată a salariului de bază brut și un bonus de prezență în valoare de 200 lei / lună, pentru fiecare an contractual. Astfel, pentru perioada de doi ani, creșterea raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție ar însemna suma de 832 lei, până în 2020, o sumă mai mare comparativ cu ultima cerere a sindicatului, adică o creștere de 585 lei față de salariul de bază brut.”
Minciuna: Ați îngrămădit laolaltă cifre, procente, bonusuri care ar trebui să acrediteze ideea ca oferta voastră este mai bună decât cere sindicatul, încercând astfel să vă denigrați partenerul de dialog la care țineți atât de mult. În realitate oferta voastră este cu mult sub ceea ce solicită sindicatul, Iar, în plus, v-ați gândit că dacă tot i-ați prins la strâmtoare, să rezolvați și negocierile din anul care urmează, înghețând astfel orice discuție pe următorii doi ani. Atitudine de smecheri, care cred că lumea a fost creată ca să aibă ei pe cine prosti.
La un salariu brut de 2800 lei, rezultat prin introducerea compensației sociale în salariu, asa cum ar fi de bun simț, o creștere de 5,5%, ar urca salariul brut la 2963 lei. În acest context netul va crește de la 1663 lei la 1753 lei! Rezultă o creștere, pe net, de 90 lei.
Dacă salariatul respectiv se dovedește a fi un roboțel perfect, fără nici o absență, fie ea chiar și medicală, atunci mai primește un bonus de 200 lei pe brut, modificând venitul salariatului astfel: 3163 lei brut, rezultând un net de 1858 lei. Creșterea va fi în acest caz de 195 lei, față de solicitarea sindicatului care este 350 lei.
Dacă la salariul astfel rezultat aplicăm și creșterea propusă de dumneavoastră, în marea grijă pe care o aveți față de salariați, pentru 2020, rezulta o creștere pe net de încă 200 lei!
Deci un total de 395 lei, aprox 84 euro… în următorii doi ani, dacă nu cumva euro va crește la valoarea de 5-6 lei.
Stimată conducere Electrolux, să continui a dovedi că sunteți mincinoși, și de rea credință, este inutil!
În realitate nu vă interesează dacă salariile astfel rezultate vor avea ca efect pauperizarea salariatului.
Va interesează doar:
– Să creați o imagine proastă sindicatului, care chipurile nu știe să reprezinte interesele salariaților.
– Să puneți într-o lumină negativă liderii de sindicat, partenerii dumneavoastră de dialog.
– Să vă conservați cheltuielile salariale la un nivel minimal, cât mai mult timp de acum încolo. Bonusurile pe care le tot promovați, sunt o cale prin care anvelopa salarială plătită va fi permanent sub cea rezultată prin negociere.
– Să aveți liniște la anul, semnând acum un contract cu niște clauze care în 2020 pot reprezenta chiar mai puțin decât în acest moment, ca și putere de cumpărare sau ca și cheltuială salarială.
– Să vă puteți lăuda în continuare cu bonusurile și asigurările pe care le faceți voi salariaților, în condițiile în care nu vi le cere nimeni! Apropo… comisioanele pentru asigurări cine le ia!?
– Să-i faceți pe naivi a crede că sunteți o companie al cărui interes superior este grija față de resursa umană.
– Să vă luați bonusurile anuale de milioane de euro, produși de oameni plătiți cu mai puțin de 5000 euro/an
– Să asigurați dividente, pentru acționari, de sute milioane, pentru că de valoare acestora este legata și poziția sociala pe care o aveți.
Pentru toate acestea sunteți în stare să călcați pe cadavre, mai ales dacă acestea sunt ale unor români pe care nu-i apară nimeni.
Credeți că sunteți puternici, dar sunteți doar niște indivizi lacomi, cinici și agresivi.
Ce cu adevărat puternici sunt oamenii pe care-i țineți în stradă de 8 săptămâni! Ei se lupta cu viața, și cu cei ca voi, în fiecare din zilele pe care le trăiesc. Și înving! Munca lor vă îmbogățește, în timp ce voi, din lăcomie, îi împingeți la periferia societății. Chiar și acolo însă… ei rămân oameni. Vor continua să râdă, să plângă, să iubească, să urască în timp ce voi, sărmane nereușite ale acestei specii, veți rămâne doar niște prădători agresivi și fără de scrupule. Greu… dar vă pot înțelege și această atitudine! Asumați-vă însă condiția și nu mai pozați în victime.
PS. Aș foarte bucuros dacă atitudinea voastră viitoare va infirma toate cele spuse de mine, punându-mă în situația de a-mi cere scuze!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.