ATOP: probleme mari la spitalele din județ

Membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare s-au reunit joi, 25 aprilie în ședința lunară pentru a discuta despre misiunile de menținere, asigurare și restabilire a ordinii publice, desfășurate în anul 2018, de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare și despre concluziilor desprinse din activitățile de prevenție întreprinse de către ISU Satu Mare la unitățile sanitare cu paturi.

Primul care a luat cuvântul a fost Inspectorul Șef al I.J.J. Satu Mare, Colonel Ovidiu Popa care a prezentat cadrul legal și organizatoric cu care participă la acțiunile de asigurare a ordinii publice precum Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Sâmbra Oilor, Zilele Municipiului Satu Mare, Hirotonirea Arhiereului Vicar al Maramureșului și Sătmarului la mânăstirea Scărișoara Nouă, Ziua Armatei Române, manifestările dedicate Zilei Naționale a României. La manifestări au fost înregistrate aproximativ 53.000 de persoane, iar siguranța lor a fost asigurată de 359 de jandarmi, 128 de polițiști și 66 lucrători ISU. Chiar dacă se observă o creștere a misiunilor de asigurare a ordinii publice, valoarea sancțiunilor contravenționale a scăzut, nefiind înregistrate probleme deosebite.

Comisarul Șef de Poliție, Dumitru Stan a dat asigurări că odată cu deschiderea sezonului estival, jandarmeria și poliția vor forma patrule independente pentru a asigura siguranța cetățenilor în ștranduri.

Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Colonel Nicolae Dima a prezentat principalele concluzii desprinse din activitățile preventive la unitățile sanitare cu paturi din județul nostru în perioada ianuarie-februarie 2019. Am fost descoperite mai multe nereguli precum: unități spitalicești care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu; în care nu se asigură condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor; în care nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor; nu se asigură mentenanța instalațiilor de stingere a incendiilor, verificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; nu funcționează instalația de iluminat de securitate; nu sunt asigurate condițiile de evacuare sau accesul autospecialelor de intervenție. De asemenea, s-a observat și exploatarea instalațiilor, echipamentelor și aparatelor electrice în condiții în care generează supracurenți sau suprasolicitare din cauza existenței contactelor imperfecte la conexiuni și legături. Pompierii sesizează aceste probleme grave de care se fac responsabili atât managerii, cât și proprietarii, însă acestea vor fi rezolvate în cel mai scurt termen pentru asigurarea siguranței sătmărenilor.

Un fenomen care a dat naștere aprecierilor din partea celor prezenți, este cel al numărului voluntarilor I.S.U. care, cu fiecare serie, crește. În acest moment își execută practica, pe mașinile de intervenție pentru acordarea primului ajutor, cea de a treia serie, numărul voluntarilor trecând de 60 de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.