Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului

Marți, 30 aprilie 2019, începând cu ora 11:00, pe strada Rozelor, pe dealul Abrăneşti, va avea loc evenimentul Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul.
Acest eveniment a fost iniţiat de crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta, în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaș prin Casa Orăşenească de Cultură.
O importantă sărbătoare pastorală în Țara Oașului care are loc primăvara, odată cu renașterea naturii, în preajma Sângeorzului și se referă la urcarea oilor la deal și la munte, la pășunat și care e începutul unei vieţi trăite în peregrinare şi însingurare. Altfel bacii ştiu să cânte munţilor, alungând nimbul de dor, prin frumoase doine ciobănești, însoțindu-și glasul cu tânguirile fluierelor, trăind sub semnul anotimpurilor, acestea fiind singurul calendar care le guvernează viața.
Cu această ocazie a urcatului oilor, organizatorii invită toți sătmărenii să ia parte, la acest eveniment, care pe lângă ritualul specific acestui moment, va oferi un regal al măiestriei oierilor și „găzdoaielor”, în prepararea unor produse tradiționale din Țara Oașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.